2017. október 5., csütörtök

Diós-szilvás pite.




Az egyik kedvencem ez az egyszerű szilvás pite, finom diós töltelékkel. Évekkel ezelőtt sütöttem először, így éppen azon gondolkodtam, hogy a "Küldd el A RECEPTED" szeptemberi lapszámában megosztom a receptújság, majd pedig most a blog olvasóival is a receptet. A szilvafákon ugyan már nincs szilva, de piacokon, és a zöldségüzletekben még megvásárolhatjuk. A linzertésztához pl. Vénusz vaníliaízű sütőmargarint használtam, mellyel nemcsak ízletesebb, de finom omlós is lett a tészta. Az elkészült pite pedig szinte abbahagyhatatlan az omlós tésztának, a szaftos-diós tölteléknek, és a tetejére pakolt szilvának köszönhetően.






Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 db tojás (közepes)
1 tk sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg sütőmargarint, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha lágy lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet adjunk még hozzá)

Ezután nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig a tölteléket elkészítjük.




Töltelék hozzávalói:

15 dkg darált dió
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
1 db tojás (nagy)
1 db citromízű Danone joghurt (1,25 g-os)
őrölt fahéj ízlés szerint
50 dkg szilva


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük alaposan össze.

Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá az egész tojást, a joghurtot, ízlés szerint őrölt fahéjat, majd kanalanként a pudingporral összekevert darált diót. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a diós masszát.

Ezután rakjuk ki a tetejét a felezett szilvával úgy, hogy a húsos része legyen felül.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre. 

Ezalatt az idő alatt a tészta szép pirosra sül, viszont a töltelék még kicsit lágyabb, remegős, de mire teljesen kihűl, szépen szeletelhető lesz a pite.




Hozzávalók a lekenéshez:

2-3 ek szilvalekvár
1 ek rum


A szilvalekvárhoz adjuk hozzá a rumot, majd kevergetve főzzük 1-2 percig.

Ezután a sütőből kivett, forró pite tetejét kenjük le a rumos szilvalekvárral, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés: