Az egyik kedvencem ez az egyszerű szilvás pite, finom diós töltelékkel. Évekkel ezelőtt sütöttem először, így éppen azon gondolkodtam, hogy a "Küldd el A RECEPTED" szeptemberi lapszámában megosztom a receptújság, majd pedig most a blog olvasóival is a receptet. A szilvafákon ugyan már nincs szilva, de piacokon, és a zöldségüzletekben még megvásárolhatjuk. A linzertésztához pl. Vénusz vaníliaízű sütőmargarint használtam, mellyel nemcsak ízletesebb, de finom omlós is lett a tészta. Az elkészült pite pedig szinte abbahagyhatatlan az omlós tésztának, a szaftos-diós tölteléknek, és a tetejére pakolt szilvának köszönhetően.
Tészta hozzávalói:
20 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 db tojás (közepes)
1 tk sütőpor
csipet só
A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg sütőmargarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd
adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
(ha lágy lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet adjunk még hozzá)
Ezután nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd
tegyük be a hűtőbe ameddig a tölteléket elkészítjük.
Töltelék hozzávalói:
15 dkg darált dió
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
1 db tojás (nagy)
1 db citromízű Danone joghurt (1,25 g-os)
őrölt fahéj ízlés szerint
50 dkg szilva
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük alaposan össze.
Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá az egész tojást,
a joghurtot, ízlés szerint őrölt fahéjat, majd kanalanként a pudingporral összekevert
darált diót. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk
rá a diós masszát.
Ezután rakjuk ki a tetejét a felezett szilvával úgy, hogy a
húsos része legyen felül.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes
hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre.
Ezalatt az idő alatt a tészta
szép pirosra sül, viszont a töltelék még kicsit lágyabb, remegős, de mire
teljesen kihűl, szépen szeletelhető lesz a pite.
Hozzávalók a lekenéshez:
2-3 ek szilvalekvár
1 ek rum
A szilvalekvárhoz adjuk hozzá a rumot, majd kevergetve főzzük 1-2 percig.
Ezután a sütőből kivett, forró pite tetejét kenjük le a
rumos szilvalekvárral, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd
úgy kínáljuk.
Nagyn tuti Guszta!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
Törlés