Mostanában elég ritkán főzök tésztát, pedig igencsak szeretjük pl. a túrós tésztát, krumplis tésztát, vagy éppen a grízes tésztát finom házi baracklekvárral. Most viszont úgy döntöttem, hogy egy kicsit változatosabban készítem el az ebédet. Így aztán a kifőtt tésztát zöldségekkel és besamel mártással kevertem össze, majd sajttal megszórva szép pirosra sütöttem a sütőben. Az egész nem tartott bő egy óránál tovább, és már tálalhattam is.
Hozzávalók:
15 dkg fodros kockatészta
15 dkg mexikói zöldségkeverék
5 dkg vaj
4 dkg liszt
3,5-4 dl tej
só
őrölt bors
csipet szerecsendió
kisebb csokor petrezselyemzöld
15 dkg reszelt sajt
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szedjük ki és tegyük hideg vízbe.
A tésztafőző vízbe ezután tegyük bele a mexikói zöldségkeveréket, és pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük és csepegtessük le.
Ezután szűrjük és csepegtessük le a tésztát is, majd keverjük össze a zöldséggel, és a közben elkészített besamel mártással.
Besamel mártás készítése.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. (vigyázzunk hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen)
Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a
tejet, és addig keverjük hogy csomómentes
legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg
szerecsendióval, és adjuk hozzá a reszelt sajt felét. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig
főzzük még besűrűsödik a mártás.
Ezután adjuk hozzá a tésztás-zöldséges keverékhez az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt, majd óvatosan forgassuk össze.
Egy sütőformát kenjünk ki vékonyan vajjal, majd öntsük bele a tésztás-zöldséges keveréket, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése