2016. január 13., szerda

Zöldséges tészta csőben sütve.





Mostanában elég ritkán főzök tésztát, pedig igencsak szeretjük pl. a túrós tésztát, krumplis tésztát, vagy éppen a grízes tésztát finom házi baracklekvárral. Most viszont úgy döntöttem, hogy egy kicsit változatosabban készítem el az ebédet. Így aztán a kifőtt tésztát zöldségekkel és besamel mártással kevertem össze, majd sajttal megszórva szép pirosra sütöttem a sütőben. Az egész nem tartott bő egy óránál tovább, és már tálalhattam is.






Hozzávalók:

15 dkg fodros kockatészta
15 dkg mexikói zöldségkeverék
5 dkg vaj
4 dkg liszt
3,5-4 dl tej
őrölt bors
csipet szerecsendió
kisebb csokor petrezselyemzöld
15 dkg reszelt sajt







A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szedjük ki és tegyük hideg vízbe.

A tésztafőző vízbe ezután tegyük bele a mexikói zöldségkeveréket, és pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük és csepegtessük le.

Ezután szűrjük és csepegtessük le a tésztát is, majd keverjük össze a zöldséggel, és a közben elkészített besamel mártással.


Besamel mártás készítése.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. (vigyázzunk hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen)

Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet, és addig keverjük hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval, és adjuk hozzá a reszelt sajt felét. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik a mártás.

Ezután  adjuk hozzá a tésztás-zöldséges keverékhez az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt, majd óvatosan forgassuk össze.

Egy sütőformát kenjünk ki vékonyan vajjal, majd öntsük bele a tésztás-zöldséges keveréket, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. 

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése