A karácsonykor feltálalt előételek sorát ezzel a lazacos-sajtkrémes falatkákkal folytatnám, melyet ízlés szerint akár szilveszterre is elkészíthetünk. A keksz tésztáját szintén egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrtam ki, majd közvetlen tálalás előtt állítottam össze a kis falatkákat, nehogy a keksz elázzon a lazactól, és a krémtől. A sajtkrémhez natúr philadelphia krémsajtot és reszelt füstölt sajtot kevertem simára, mely nagyon jól illett a füstölt lazachoz, és a mákos-sós kekszhez. A siker természetesen nem maradt el, és szinte pillanatok múlva már csak az üres tányér nézett vissza rám.
Hozzávalók:
20 dkg Philadelphia krémsajt (natúr)
10-15 dkg füstölt sajt
20 dkg füstölt lazac
só
őrölt fehér bors
A krémsajtot enyhén sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd keverjük simára.
A füstölt sajtot reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a fűszeres krémsajthoz.
A lazacot vágjuk fel az előzőleg megsütött mákos-sós keksz méretűre, majd a leeső darabokat ízlés szerint vágjuk fel, és tegyük félre a díszítéshez.
Mákos-sós keksz hozzávalói:
15 dkg liszt (Nagyi titka)
10 dkg vaj
1 ek mák (egész)
só (ízlés szerint)
A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés
mellett, kisebb lángon, pár pillanat alatt, pörköljük meg. (vigyázzunk
mert a mák hamar megég, így amikor elkezd pattogni, rögtön vegyük le,
nehogy megégjen)
Amikor a mák megpörkölődött (ez pár pillanat) rögtön vegyük le, és öntsük át egy tányérba, majd hűtsük ki teljesen.
A lisztet keverjük össze a teljesen kihűtött mákkal, a sóval, (én 1 mk sót adtam hozzá) majd adjuk
hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk
össze a tésztát, majd egy sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra. (ha túl
száraznak találnánk, akkor gyúrás közben egy pici hideg vizet adhatunk
hozzá)
A vékonyra kinyújtott tésztát ezután ízlés szerinti formával szúrjuk ki, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy tepsire.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük
szép világos színűre. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen
kihűlni.
Tálalás előtt a kihűlt kekszre helyezzünk rá egy méretre vágott lazacdarabot, majd kanalazzunk rá a sajtkrémből, végül pedig helyezzünk rá egy kekszet. Ezután ízlés szerint díszítsük egy kevéske krémmel, és a maradék lazacdarabkákkal. (közvetlenül tálalás előtt készítsük el a falatkákat, mert különben a keksz elázik a haltól, és a sajtkrémtől)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése