Mielőtt még bárki is azt gondolná, hogy teljesen megbolondultam, kijelenthetem hogy ez nem így van. A sós karamell, melyet kenyérszalonnával, karamellizált cukorból készítettem valami isteni finomra sikerült. Már így magában elropogtatva is finom, de a mascarponekrémmel és a birsalmával egyszerűen abbahagyhatatlan. Lehet ez sokaknak kissé bizarr összeállítás, de ha egyszer megkóstolja valaki, biztosan megváltozik a véleménye. Egy biztos, nálunk most készült először, de bizton állíthatom, hogy nem utoljára.
Sós karamell hozzávalói:
30 dkg kenyérszalonna
4-5 ek kristálycukor
A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd apró kockákra. Ezután egy serpenyőben, állandó kevergetés mellett, süssük szép pirosra, ropogósra.
Ezután szedjük ki a zsiradékból, hűtsük ki egészen, majd egy olajjal vékonyan lekent, fém tálcára szórjuk rá.(így könnyű lesz majd felvenni a tálcáról miután megkeményedett a karamell)
A kristálycukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk szép aranybarnára.
Ezután a forró karamellt, csorgassuk rá a szalonnakockákra, majd hűtsük ki egészen. Végül a teljesen kihűlt, megkeményedett karamellt, tördeljük apró darabokra. (én húsklopfolóval óvatosan megütögettem, hogy apró, morzsalékos legyen)
Krém hozzávalói 4 pohárhoz:
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl Hulala (v. habtejszín)
2 nagy birsalma előzőleg fűszeres lében puhára főzve
A
birsalmát pucoljuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel kisebb
kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, majd ízlés
szerint ízesítsük cukorral, citromlével, adjunk hozzá egy darabka
fahéjat és pár szem szegfűszeget, majd főzzük pár perc alatt puhára.
(arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük!!!)
A megfőtt birsalmát ezután hűtsük ki, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
A poharakba kanalazzuk bele a mascarpone krém felét, majd szórjuk meg a sós karamellel. Ezután kanalazzuk rá az alaposan lecsepegtetett birsalmát, majd a maradék krémet. Végül ízlés szerint díszítsük a sós karamellel.
Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, hogy a karamell még jó ropogós legyen. (állás közben a karamell felpuhul a birsalma alatt)
Nagyon durván jól hangzik!! Mindenképp kipróbálom!
VálaszTörlés