Mogyoróvaj hiányában az elmentett receptjeim között várakozott ez a finom blondie, hogy végre sorra kerüljön. A nyáron aztán kedves barátnőm Erika megajándékozott pár üveg mogyoróvajjal, így mostantól készülhetnek a finom sütemények, kekszek egymás után. Arra már nem is emlékszem hogy hol találtam rá erre a receptre, de mostantól nagy becsben őrzöm majd. Mivel szeretjük a szaftos tésztákat, főleg ha jó sok krém alá van rejtve, így ez a blondie igazán a kedvünkre való. A bónuszként a tetejére csorgatott vajkaramell pedig csak még kívánatosabbá tette, és be kell hogy valljam, egyszerűen nem lehet abbahagyni, pedig egy igazi kalóriabomba.
Blondie hozzávalói 18x27 cm-es tepsihez:
10 dkg fehér csokoládé
18 dkg mogyoróvaj
15 dkg liszt
2 tk sütőpor
12 dkg vaj
15 dkg barna cukor (por)
2 cs vaníliás cukor
1 db tojás (nagy)
csipet só
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral. A csokoládét vágjuk fel apróra.
Egy keverőtálba tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a mogyoróvajat, és robotgéppel keverjük simára.
Ezután keverjük hozzá a tojást, majd szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, és szintén keverjük simára.
Végül adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, majd egy keverőkanállal forgassuk össze.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. Ezután egy habkártyával egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. Ekkor még eléggé lágynak tűnik a tészta, de mire kihűl, éppen jó lesz az állaga. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
Ezután vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd emeljük ki a papírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
3-4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a habos mascarponekrémet, majd tegyük be a hűtőbe ameddig a karamellt elkészítjük.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a habos mascarponekrémet, majd tegyük be a hűtőbe ameddig a karamellt elkészítjük.
Vajkaramell hozzávalói:
10 dkg kristálycukor
1 ek víz
1 dl tejszín
2,5 dkg vaj
Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, adjuk hozzá a vizet, és kevergetve karamellizáljuk szép világos barnára. Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, óvatosan öntsük hozzá a tejszínt, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik.
Mielőtt a süteményre csorgatnánk, kevergetve hűtsük pár percig.
Mielőtt a süteményre csorgatnánk, kevergetve hűtsük pár percig.
Vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint csorgassuk rá a karamellt.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Karamell helyett ízlés szerint olvasztott csokoládét is csorgathatunk az elkészült sütemény tetejére, mivel a csokoládé is remekül illik a süteményhez.
Gyönyörűen néz ki, az íze is biztos csodás!! :) A mogyoróvaj és karamell pedig igazán nyerő páros. :) Elmentve!
VálaszTörlésBogi nagyon köszönöm! Egyet értek Veled, nyerő páros volt, melyet a mascarponekrém még csak fokozott. Imádtuk!! :)
TörlésQue lujo de receta para recibir visitas me encantó,saludos abrazos y abrazos
VálaszTörlésQuerida Rosita, gracias por su visita. Abrazos y abrazos
Törlés