2015. február 23., hétfő

Ravioli sütőtökös-mascarponés töltelékkel.




Kezdjük a hetet egy egyszerű, töltött raviolival. A töltelék ebben az esetben pedig nem más mint egy fűszeres, sütőtökös, sajtos töltelék. Mivel a töltelékbe megsütve kerül a sütőtök, így érdemes akkor elkészíteni, amikor egyébként is tököt sütünk. Mivel már többször tálaltam úgy ételt, hogy ropogósra sült zsályalevéllel szórtam meg, (nagyon finom a ropogósra sült zsályalevél, érdemes kipróbálni) így ehhez a raviolihoz is nagyon jól illett. Tálalás előtt még reszelt sajt is került a tészta tetejére, mellyel sajnos nagy sietségemben fényképezés előtt elfelejtettem megszórni. Ezzel a recepttel elindultam a Szarvasi Mozzarella oldalán meghirdetett receptversenyen, és a Tisztelt Zsűri a fődíjjal jutalmazta meg a receptemet, melyet ezúton is szeretnék megköszönni. A nyereményem pedig két Russell Hobbs konyhai robotgép volt, melyeknek nagyon, nagyon örülök.







 Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
3 db tojás (nagy)
1 mk só


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a villával kissé felvert egész tojást. Kezdjük el összedolgozni, és alaposan összegyúrni a tésztát, majd osszuk kétfelé, és gyúrjuk két gombóccá. Ezután letakarva pihentessük kb. 30 percig.

Pihentetés után, lisztezett felületen, nyújtsuk ki vékonyra mindkét tésztagombócot.






Töltelék hozzávalói:

20 dkg sütőtök
10 dkg mascarpone
5 dkg sajt (edami, gouda...)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
szerecsendió (késhegynyi)
1 ek liszt
1 db tojás a tészta lekenéséhez


Tálaláshoz:
1 kisebb csokor zsályalevél
5 dkg vaj



A sütőtököt előzőleg süssük meg, majd hűtsük ki egészen. 

Ezután a kihűlt sütőtököt villával nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét, a reszelt sajtot, a lisztet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a szerecsendióval, és keverjük alaposan össze.

Ezután az egyik kinyújtott tésztára, egymástól távolabb, kanalazzunk kis halmokat a töltelékből, majd a felvert tojással kenjük körbe a tölteléket.

Ezután borítsuk rá a másik kinyújtott tésztát, és a tésztaközöket jól nyomkodjuk le, majd kisebb pogácsaszaggatóval vágjuk körbe. Végül a tészta szélét villával nyomkodjuk le. (ízlés szerint derelyevágóval kisebb kockákra is vághatjuk a megtöltött tésztát)

A megtöltött tésztát ezután enyhén sós, forrásban lévő vízben 5-6 percig főzzük, majd szűrjük le.

Ameddig a tészta fől, hevítsük fel egy serpenyőben a vajat, majd adjuk hozzá a zsályaleveleket, és pár perc alatt süssük ropogósra.

Tálaláskor a kifőtt, lecsepegtetett raviolit tegyük tányérra, majd helyezzük rá a zsályaleveleket, locsoljuk meg a vajjal, őröljünk rá frissen borsot, majd szórjuk meg reszelt sajttal és úgy kínáljuk. (én sajnos a fotózáskor lefelejtettem róla a reszelt sajtot)


Íme a receptért járó két Russell Hobbs robotgép.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése