A délutáni kávé, vagy éppen tea mellé bizony jól jön egy kis ropogtatni való is. Ez a finom, omlós keksz pedig kiváló erre az alkalomra. A tésztát egyszerűen, és gyorsan előkészíthetjük, majd a hideg helyen való pihentetés után, (a hideg helyen való pihentetéstől jó omlós lesz a keksz) szintén rövid idő alatt készre süthetjük. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk, már ha ellen tudunk állni a kísértésnek, mert olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.....
Hozzávalók:
15 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1/2 tk vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja és leve
1 ek tejföl
csipet só
Keverjük össze a kétféle lisztet és egy csipet sót, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat.
Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékok keverjük hozzá a porcukrot és a reszelt citromhéjat is.
Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a citromlevet, és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Egy sütőpapírt vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. 5 mm vastagra. Ezután derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerinti méretűre, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsire.
Ezután tegyük legalább egy órára hideg helyre, hogy kellően lehűljön, és sütés után jó omlós legyen majd a keksz.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép világos színűre. ( én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése