2015. január 28., szerda

Citromos keksz.




A délutáni kávé, vagy éppen tea mellé bizony jól jön egy kis ropogtatni való is. Ez a finom, omlós keksz pedig kiváló erre az alkalomra. A tésztát egyszerűen, és gyorsan előkészíthetjük, majd a hideg helyen való pihentetés után, (a hideg helyen való pihentetéstől jó omlós lesz a keksz) szintén rövid idő alatt készre süthetjük. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk, már ha ellen tudunk állni a kísértésnek, mert olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.....








 Hozzávalók:

15 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1/2 tk vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja és leve
1 ek tejföl
csipet só






Keverjük össze a kétféle lisztet és egy csipet sót, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat.

Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékok keverjük hozzá a porcukrot és a reszelt citromhéjat is.

Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a citromlevet, és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Egy sütőpapírt vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. 5 mm vastagra. Ezután derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerinti méretűre, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsire.

Ezután tegyük legalább egy órára hideg helyre, hogy kellően lehűljön, és sütés után jó omlós legyen majd a keksz.






Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép világos színűre. ( én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.


Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése