Igen ritkán sütök csirkemájat olajban, de most kivételt tettem. A csirkemájat, ha teljesen megtisztítjuk az eres-hártyás részektől, és duplán panírozzuk be, akkor nem fog sütés közben pattogni, és olajat fröcskölni. Sőt, a hiedelemmel ellentétben, sütés előtt nyugodtan megsózhatjuk, és biztosak lehetünk benne, hogy nem keményedik majd meg. Én most a sütéshez használt olajat előzőleg fokhagymával ízesítettem, melytől a máj még sokkal finomabb lett. Panírozásnál a zsemlemorzsába szezámmag is került, de ezt ízlés szerint el is hagyhatjuk. A kívül ropogósra sült, és belül omlós csirkemájat pedig tálaláskor rizzsel, és zöldbabsalátával kínáltam, mindenki nagy megelégedésére.
Hozzávalók:
6 db csirkemáj
só
őrölt fehér bors
szerecsendió
3 db tojás
kukoricaliszt
szezámmaggal összekevert zsemlemorzsa
3-4 dl fokhagymás ízesítésű olaj a sütéshez
Először a fokhagyma ízesítésű olajat készítsük el.
Kb. 10 gerezd fokhagymát pucoljunk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Az olajat hevítsük fel, és adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, majd a lángot mérsékelve addig süssük, még a fokhagyma szép világos színt kap. (vigyázzunk nehogy az olaj túl forró legyen és a fokhagyma nagyon megsüljön, mert akkor keserű lesz az olaj!!!!)
Ekkor vegyük le a tűzről, majd egy szitán szűrjük át, hogy ne maradjon benne fokhagyma. (ízlés szerint kanállal is kiszedhetjük a fokhagymát, de úgy macerásabb)
A csirkemájat alaposan tisztítsuk meg a eres-hártyás részektől, majd enyhén sózzuk be. (nyugodtan besózhatjuk, sütés közben így sem fog megkeményedni) Ezután duplán panírozzuk be.
Először forgassuk bele a kukoricalisztbe, majd a felvert, enyhén sózott és szerecsendióval összekevert tojásba, végül pedig a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába.
Ezt a műveletsort még egyszer ismételjük meg.
Hevítsük fel az előzőleg fokhagymával ízesített olajat, majd helyezzük bele a bepanírozott csirkemájat. Ezután közepes lángon, addig süssük hogy a máj kellően átsüljön, és mindkét oldala szép piros legyen. (a máj, ha teljesen megtisztítottuk az erektől, és a hártyától, akkor nem fog pattogni a forró olajban)
Az elkészült májat csepegtessük le, majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Tálaláskor ízlés szerinti körettel, és salátával kínáljuk. Én rizzsel, és zöldbabsalátával tálaltam.
Nagyon szeretem a csirkemájat, köszönöm az ötletet a dupla panírozást. Kifogom próbálni.
VálaszTörlés