2014. július 2., szerda

Cukkinis-zöldborsós tészta.




A napokban még sikerült zsenge zöldborsót vásárolnom, a kertben pedig levehettem az idei első  cukkinitermést is. Így nem is készülhetett volna ebédre más, mint egy kb. harminc perc alatt összedobható cukkinis-zöldborsós tészta. Én nagyon szeretem az ilyen, és ehhez hasonló, húsmentes, és mégis igen laktató ebédeket. Persze gondolom a család férfi tagjai sehol sem azt gondolják, hogy ezzel is jóllehet lakni ( ez nálunk is így van) de a magunk kedvéért is érdemes elkészíteni ezt a roppant egyszerű zöldséges-tésztás ételt. Friss, zsenge zöldborsó híján pedig természetesen fagyasztott zöldborsót is használhatunk.






 Hozzávalók:

1 db zsenge cukkini
30 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1 cs újhagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
5 dkg vaj (v. margarin)
1 dl zöldségalaplé
1-1,5 dl főzőtejszín
őrölt bors

20 dkg metélt tészta








A cukkinit ízlés szerint daraboljuk fel. Az újhagymát kicsit vastagabban karikázzuk fel. A borsót fejtsük ki, ha fagyasztottat használunk, akkor vegyük ki a hűtőből, hogy felengedjen. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már kellően megpárolódott, először adjuk hozzá a zöldborsót, majd a cukkinit is.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk tovább még pár percig, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Félig lefedve, addig pároljuk még a leve majdnem teljesen elfől, és a zöldségek roppanósra puhulnak. Ekkor öntsük fel a tejszínnel, óvatosan keverjük össze, majd addig főzzük még kissé besűrűsödik. (közben többször keverjük meg)

Közben enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát, majd szűrjük le, és alaposan csepegtessük le, majd rögtön tálaljunk.

Tálaláskor a lecsepegtetett tésztát halmozzuk a tányérra, majd kanalazzuk rá a tejszínes-cukkinis-zöldborsót, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint még reszelt sajttal is megszórhatjuk, de én ezt most kihagytam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése