A sajttorta az egyik kedvenceim közé tartozik. Mivel jó ideje nem sütöttem már tortát, és ma a hőmérséklet is kissé lecsökkent, nincs az a nagy meleg, na meg teljesen kiéheztünk valami süteményre, így gondoltam összedobok egy sajttortát. Már sütöttem többféleképpen, pl. kipróbáltam a vízfürdőben való sütését is, de ma valahogy nem volt kedvem sokat piszmogni vele. Így aztán egy babapiskótás alapra került rá a krémsajtos-csokoládés keverék, majd irány a sütő. 40 perc alatt, el is készült, már csak arra kellett várni, hogy teljesen kihűljön, és szeletelhető legyen. Na itt követtem el a hibát, mert nem volt türelmem kivárni ezt az időt, így szeleteléskor egy picit megfolyt a közepe. Ez persze csakis az állagán látszott meg, az ízén semmit nem változtatott, nagyon finom krémes lett. Tálaláskor málnaöntetet csorgattam a tetejére. A nem túl édes tortához, nagyon jól illett a kissé pikáns málnaöntet. Mindenkinek bátran merem ajánlani.
20 cm-es tortaformához:
10 dk babapiskóta
6 dk margarin
10 dk babapiskóta
6 dk margarin
A babapiskótát kézzel összemorzsolni, majd hozzáönteni a forráspontig hevített margarint, és kanállal jól összekeverni.
A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a morzsalékos piskótakeveréket.
Végül egyenletesen belelapogatni a formába.
Előmelegített sütőbe tenni és közepes lángon, 5 percig sütni. Ezután a sütőből kivenni és hagyni teljesen kihűlni.
Közben ellehet készíteni a krémsajtos-csokoládés tölteléket.
A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a morzsalékos piskótakeveréket.
Végül egyenletesen belelapogatni a formába.
Előmelegített sütőbe tenni és közepes lángon, 5 percig sütni. Ezután a sütőből kivenni és hagyni teljesen kihűlni.
Közben ellehet készíteni a krémsajtos-csokoládés tölteléket.
50 dk mascarpone (v. hasonló krémsajt)
1 tábla csokoládé (45%-os kakaótartalmú)
20 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
2 egész tojás + 1 sárgája
150 ml tejszín
2 cs vaníliás pudingpor
A mascarponét a cukorral, és a vaníliás cukorral kikeverni, majd hozzákeverni a felolvasztott, és kihűtött csokoládét.
Ezután egyesével hozzákeverni az egész tojásokat, és a tojássárgáját is.
Ezután állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínt, és így is simára keverni.
Végül állandó keverés mellett hozzákeverni a pudingport.
A tortaformában lévő piskótaalapra önteni a simára kevert masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 40 perc alatt készre sütni. (sütés közben, ha a teteje kezdene túlbarnulni, akkor alufóliával le kel takarni)
A sütőből kivéve a tortaformában hagyni teljesen kihűlni. (legjobb előző nap megsütni, így van ideje teljesen kihűlni)
Málnaöntet:
málna
cukor
vaníliás cukor
őrölt fahéj
édes vörösbor
Ezután egyesével hozzákeverni az egész tojásokat, és a tojássárgáját is.
Ezután állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínt, és így is simára keverni.
Végül állandó keverés mellett hozzákeverni a pudingport.
A tortaformában lévő piskótaalapra önteni a simára kevert masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 40 perc alatt készre sütni. (sütés közben, ha a teteje kezdene túlbarnulni, akkor alufóliával le kel takarni)
A sütőből kivéve a tortaformában hagyni teljesen kihűlni. (legjobb előző nap megsütni, így van ideje teljesen kihűlni)
Málnaöntet:
málna
cukor
vaníliás cukor
őrölt fahéj
édes vörösbor
A málnát a cukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal, és egy kevés vörösborral feltenni főni.
Párpercig főzni, majd langyosra hűteni. Ezután leturmixolni, és egy szűrőn átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele az öntetbe. Végül tálalás előtt teljesen kihűteni.
Tálaláskor a tortát ízlés szerint felszeletelni, majd a málnaöntetet a tetejére csorgatni.
Párpercig főzni, majd langyosra hűteni. Ezután leturmixolni, és egy szűrőn átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele az öntetbe. Végül tálalás előtt teljesen kihűteni.
Tálaláskor a tortát ízlés szerint felszeletelni, majd a málnaöntetet a tetejére csorgatni.
Nagyon guszta lett! Nem baj ha folyik a közepe kérnék egy szeletet, majd vigyázok hogy ne csöpögtessem el!:-))
VálaszTörlésNekem is jöhet csöpögősen, majd feltunkolom ha mellécsurogna :) Nagyon guszta.
VálaszTörlésIde is jöhet!!!
VálaszTörlésBizony, finom lehetett.
VálaszTörlésCsokoládé és málna? Remek páros!! Jöhet!
VálaszTörlésEbbe most beleszerettem... :))
VálaszTörlésSzuper! KÉREK!!!! :))))
VálaszTörlésEz ige, férjem szerint ez lehet a mennyország :)
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésKöszi, küldöm máris!!! Annyira azért nem csöpög, majd meglátod, ha odaér.:)
Viki!
VálaszTörlésKöszi, a tunkoláson jót mosolyogtam.:)
Vicuska!
VálaszTörlésOké, küldöm neked is.:)
Kati!
VálaszTörlésNagyon finom volt!!:)
Anazar!
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc ez a párosítás, sajnos nem tudunk neki ellenállni. Küldtem!!:)
Szabina!
VálaszTörlésJó választás!!:)))
Petra!
VálaszTörlésKöszi, küldtem neked is!!:)
Bianka!
VálaszTörlés:))) Én férjem is tolta befelé rendessen.:))