Az ősz beköszöntével megjelenik a piacokon az olcsóbban megvásárolható karfiol. Mivel egyik nagy kedvencünk a rakott karfiol, így ebben az időszakban többször is az asztalra kerül. A minap szintén sikerült szép, nagy karfiolt vásárolni, így aztán ma, mi más is készülhetett volna ebédre, mint rakott karfiol.
Hozzávalók:
1 nagyobb karfiol
50 dkg darált sertéscomb
1 cs előfőzött rizs
1 db vöröshagyma
2 tk pirospaprika
só
1 tk ételízesítő
csipet szerecsendió
1 mk majoránna
tejföl (ízlés szerint)
2 ek olaj
2 dl víz
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Amikor már kellően megpárolódott a hagyma, adjuk hozzá a darált húst, majd keverjük alaposan össze, és süssük fehéredésig. Közben ízlés szerint fűszerezzük, és szórjuk meg a pirospaprikával. Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük puhára a húst.
A rizst szintén főzzük puhára a tasakon lévő előírás szerint.
Azután az elkészült húshoz keverjük hozzá a főtt rizst, majd rétegezzük tepsibe a hozzávalókat.
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal, és a karfiol felét terítsük bele, majd szórjuk meg egy kevés sóval.
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a húsos keveréket, majd ízlés szerint locsoljuk meg tejföllel. (én nem sajnáltam a tejfölt, alaposan meglocsoltam)
Végül a maradék karfiolt egyenletesen osszuk el a tetején, majd szórjuk meg sóval, és szintén locsoljuk meg tejföllel. Ízlés szerint megszórhatjuk még 1-2 ek zsemlemorzsával, hogy szép színt kapjon sütés közben.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük készre.
A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felvágva kínáljuk.
50 dkg darált sertéscomb
1 cs előfőzött rizs
1 db vöröshagyma
2 tk pirospaprika
só
1 tk ételízesítő
csipet szerecsendió
1 mk majoránna
tejföl (ízlés szerint)
2 ek olaj
2 dl víz
A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük, és csepegtessük le alaposan.(pici szódabikarbonát is teszek a vízbe, ettől szép fehér marad)
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Amikor már kellően megpárolódott a hagyma, adjuk hozzá a darált húst, majd keverjük alaposan össze, és süssük fehéredésig. Közben ízlés szerint fűszerezzük, és szórjuk meg a pirospaprikával. Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük puhára a húst.
A rizst szintén főzzük puhára a tasakon lévő előírás szerint.
Azután az elkészült húshoz keverjük hozzá a főtt rizst, majd rétegezzük tepsibe a hozzávalókat.
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal, és a karfiol felét terítsük bele, majd szórjuk meg egy kevés sóval.
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a húsos keveréket, majd ízlés szerint locsoljuk meg tejföllel. (én nem sajnáltam a tejfölt, alaposan meglocsoltam)
Végül a maradék karfiolt egyenletesen osszuk el a tetején, majd szórjuk meg sóval, és szintén locsoljuk meg tejföllel. Ízlés szerint megszórhatjuk még 1-2 ek zsemlemorzsával, hogy szép színt kapjon sütés közben.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük készre.
A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felvágva kínáljuk.
Én ugyanígy készítem, csak én nem használok margarint, hanem vajat. De a többit teljesen ugyanígy! Így aztán tudom, hogy nagyon finom!! :-))
VálaszTörlésYasmine!
VálaszTörlésAkkor nekünk nagyon egyforma az ízlésünk!!!!!