A napokban bizony nem fáztunk, és ez továbbra is így marad, tehát a sütőt semmi szín alatt nem ajánlott bekapcsolni. Viszont, ha egy finom tortára vágyunk, akkor jól jöhet egy sütés nélküli, ám nagyon krémes, és nagyon finom torta, mint pl. ez a mogyoróvajjal készült. A torta alapja kekszes alap, de ízlés szerint babapiskótával is készíthetjük. A mogyoróvajas krémből nem maradhat ki a mascarpone és a tejszínhab sem.... a tortát pedig a sós karamell teszi még finomabbá, olyan abbahagyhatatlanná. (sós-karamell receptje fázisfotókkal erre a linkre kattintva található) Készíthetjük pl. a vasárnapi ebéd utáni desszertnek, de ünnepi alkalmakon is megállja a helyét.
Hozzávalók a 24 cm-es kekszes alaphoz:
25 dkg Győri Édes keksz
12 dkg vaj
A kekszet morzsoljuk össze, vagy daráljuk le.
A vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a morzsalékos kekszhez, és alaposan keverjük össze.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük bele a kekszmorzsát, majd tenyérrel lapogassuk le.
Ezután tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen, közben pedig készítsük el a mogyoróvajas krémet.
Mogyoróvajas krém hozzávalói:
4 ek mogyoróvaj
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A mogyoróvajhoz adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük habosra. ( Én olyan mogyoróvajat használtam, melyben apró mogyoródarabok is voltak.)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük a mogyorókrémhez, és keverjük alaposan össze.
Ezután keverőkanállal apránként keverjük hozzá a keményre felvert tejszínhabot, majd vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, és egyenletesen kanalazzuk rá a habos-mogyoróvajas krémet.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Sós karamell hozzávalói:
20 dkg kristálycukor
60 gramm víz
65 gramm vaj
100 gramm habtejszín
2-3 csipet só
A cukrot és a vizet tegyük egy serpenyőbe, majd néha megkeverve olvasszuk fel.
Amikor elkezd karamellizálódni, vegyük kisebbre a hőfokot, majd kevergetve karamellizáljuk világos színűre. Közben az összecsomósodott cukordarabkákat nyomkodjuk szét. (vigyázzunk, mert a cukor gyorsan megéghet és keserű lesz)
Amikor szépen megkaramellizálódott adjuk hozzá a vajat, majd keverjük simára.
Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, és keverjük össze.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve kb. 2-3 perc alatt sűrítsük be úgy, hogy azért még folyós maradjon.(hűtés közben még sűrűsödni fog!!!)
Végül vegyük le a tűzről, apránként keverjük hozzá a sót, majd kevergetve hűtsük pár percig. (közeben kóstoljuk hogy elég sós-e, ha nem még keverjünk hozzá sót, de arra figyeljünk kóstolás közben, hogy a karamell nagyon forró)
Pár perc kevergetés után vegyük ki a tortát a hűtőből, csorgassuk rá egyenletesen a még meleg sós karamellt, majd tegyük vissza a hűtőbe hogy teljesen megdermedjen a karamell.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A karamellréteget érdemes először egy recés késsel átvágni, majd utána szeletelni a tortát, mert így szép szeleteket tudunk majd vágni.
Nagyon guszta, és hogy milyen finom, azt csak elképzelni tudom. Igazi nyári, hétvégei torta, szívesen megkóstoltam volna! Mogyoróvajat még nem ettem, de nem is láttam, kíváncsi lennék egyszer az ízére 😋....
VálaszTörlésKatikám, nagyon köszönöm! A férjemnek készült, és bizony nagyon elégedett vele.... szereti az ilyen krémes tortákat. Sajnos én nem kóstoltam meg, pedig biztosan nekem is ízlett volna. Mogyoróvajat a Lidl-be lehet venni, és nagyon finom, hiszen csak a mogyoró íz érződik benne. Én mindig azt a fajtát veszem amelyikben apró mogyoródarabkák is vannak.
TörlésNagyon guszta és finom lehet ez a különleges torta! Lányom születésnapjára az elmúlt héten én is csak sütés nélküli tortát készítettem.
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Ebben a melegben csakis sütés nélküli tortát szabad készítenünk, a sütőt tilos bekapcsolni.... én nem bírom a nagy meleget, teljesen kikészít. :(
TörlésAzta! Gizikém, hogy megint milyen gyönyörű tortát csináltál! Nem csodálom, hogy a férjed nagyon elégedett volt vele! :-)
VálaszTörlésDrága Sylviám, nagyon köszönöm! A férjem imádta, és szerintem Nektek is ízlene. Csináld meg, és írd meg hogy ízlett.
Törlés