2023. június 29., csütörtök

Tejfölös-zöldbabos húsgombócleves.

 


Amikor megjelennek a friss, zsenge zöldségek szívesen főzök egy-egy finom levest. Így történt ez most is, egy egyszerű tartalmas levest főztem ebédre, melybe a zöldségek, és a zsenge zöldbab mellett került még  húsgombóc is, és a tejfölt sem spóroltam ki. A leves igencsak laktató volt, így második fogásként mogyorókrémes palacsinta készült, természetesen teljes kiőrlésű liszttel, cukormentesen a diétámra való tekintettel.... (cukormentes mogyorókrémes palacsinta recept erre a linkre kattintva található)




Hozzávalók:

50 dkg zöldbab

2 db sárgarépa

1 db zöldség

1 db vöröshagyma

1-2 db krumpli

só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

1 kk őrölt feketebors

2 db babérlevél

1 ek tönkölybúza finomliszt

1/2 ek pirospaprika

2 dl tejföl

egy csokor petrezselyemzöld, zeller zöld, lestyán... összekötve

2 ek étolaj

 

A zöldbabot, sárgarépát, zöldséget, és a krumplit pucoljuk meg, majd daraboljuk fel ízlés szerint.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy fazékba hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. 

Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és zöldséget, keverjük össze, és pároljuk tovább még pár percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, majd szórjuk meg a pirospaprikával, szintén keverjük össze, öntsük fel bőséges mennyiségű vízzel, majd adjuk hozzá a zöldbabot is.

Ezután sózzuk, szórjuk meg az őrölt borssal, adjuk hozzá az ételízesítőt és a babérlevelet, tegyük bele az összekötött zöldfűszereket, majd a zöldségeket főzzük félpuhára.

Amikor a zöldségek félpuhára főttek, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és tegyük bele a húsgombócot, és főzzük készre a levest.



Húsgombóc hozzávalói:

50 dkg darált sertéscomb (v. lapocka)

1 db tojás

só (ízlés szerint)

őrölt feketebors (ízlés szerint)


A darált húst ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd dolgozzuk össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, gyúrjuk alaposan össze a masszát, majd nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat.

Ezután tegyük bele a félkészre főtt levesbe a krumplival együtt, majd főzzük készre a levest.

A tejfölt keverjük simára pár evőkanál lével és öntsük a leveshez, főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.



Tálalás előtt szedjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.


10 megjegyzés:

  1. Finom tartalmas levest főztél a friss zöldségekből. Nagyon guszta lett!
    A húsgombócokkal biztos laktató is volt, váljék egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Nagyon finomra sikerült, a zsenge zöldségekkel.

      Törlés
  2. Ez nagyon finom leves... El fogom készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária, nagyon örülök hogy kedvet kaptál hozzá és elkészíted. Váljék egészségetekre!

      Törlés
  3. Nagyon guszta tartalmas levest főztél hozzá a palacsinta finom ebédetek volt. Váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évikém, nagyon köszönöm! Kétnaponta főzök, de ez a leves olyan finom volt, hogy még tudtam volna enni....

      Törlés
  4. Nagyszerűen hangzik és néz ki, a mogyorókrémes palacsinta is jöhet hozzá. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm.... igazán laktató leves volt a sok zöldséggel, a palacsintából alig ettünk, úgy jóllaktunk a levessel. :)

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki. Olyan palócleves-szerű. Azt is nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Ani! Hasonló a palócleveshez, azt is nagyon szeretjük mi is, és sokszor főzök is...... csak most darált hús volt itthon. :)

      Törlés