Nyáron nagy melegben kinek is lenne kedve bekapcsolni a sütőt.... én ilyenkor inkább egy finom pohárkrémet készítek ebéd utáni desszertnek. Mivel tegnap éppen nagyon finom, és édes őszibarackot vásároltam a piacon, így el is készült a pohárdesszert, melyhez angolkrémet, és fűszeres lében főzött őszibarackot használtam, majd a zselésített főzőlével öntöttem nyakon. Tálalás előtt 1-2 órát a hűtőben töltött, mielőtt feltálaltam, így kellően megdermedt, és az ízek jól összeértek. Az angolkrémet felvert tejszínhabbal tettem még lágyabbá, finomabbá, melyhez nagyon jól illik az őszibarack, és a zselé is.
Angolkrém hozzávalói:
5 db tojássárga (nagy)
2 dl tej (2,8%-os)
4 dl Hulala (v. habtejszín)
3 dkg étkezési keményítő
15 dkg kristálycukor
1 ek vaníliaaroma
A tejet és 2 dl tejszínt öntsük egy serpenyőbe, és melegítsük meg. (nem kell felforral, csak meleg legyen)
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliaaromával keverjük habosra, majd keverjük hozzá a keményítőt is.
Ezután állandó keverés mellett öntsük hozzá a meleg tej kb. felét, keverjük simára, majd öntsük hozzá a maradék meleg tejet is.
Ezután állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és szintén állandó kevergetés mellett addig főzzük hogy besűrűsödjön a krém. (a krémet felfőzhetjük állandó kevergetés mellett gőzfürdő fölött is, akkor biztosan nem fog lekapni az alja)
Az elkészült krémet vegyük le a tűzről, majd állandó kevergetés mellett hűtsük ki. (amennyiben nem szeretnénk kevergetve kihűteni, akkor takarjuk le folpak fóliával és úgy hagyjuk teljesen kihűlni, így nem fog bebőrösödni a teteje)
A maradék Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a kihűlt krémhez.
Ezután ízlés szerint tegyük egy nagyobb tálba vagy osszuk el fagyis kelyhekbe, és tegyük be a hűtőbe.
Őszibarackos rész hozzávalói:
3 db őszibarack
3-4 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
4-5 db szegfűszeg
egy darabka fahéj
1/2 citrom leve
kb. 6 dl víz
2 cs színtelen tortazselé
Az őszibarackokat mossuk meg, majd tegyük bele egy kisebb fazékba.
Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a citromlevet, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget a fahéjat, és főzzük 5-6 percig, majd hagyjuk pár percig lefedve. (ízlés szerint fele-fele arányban vizet és fehérbort használhatunk a főzéshez, akkor még fűszeresebb ízt kap a barack)
Ezután emeljük ki a főzőléből a barackokat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a barackok kihűltek, húzzuk le a héját, vágjuk félbe, és emeljük ki a barackmagot.
A főzőlevet szűrjük le, és úgy hagyjuk hűlni, majd mérjünk ki 5 decilitert.(fél litert)
Ezután a színtelen tortazselét a főzőlével készítsük el a tasakon lévő leírás szerint. (Én pl. kevergetve hűtöttem ki, majd öntöttem a barackra.)
Vegyük ki a krémet a hűtőből, ízlés szerint helyezzük a tetejére a felezett őszibarackot, majd öntsük rá az éppen csak langyos tortazselét.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy a zselé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki az elkészült desszertet a hűtőből, hagyjuk kicsit állni hogy ne legyen vad hideg, majd úgy kínáljuk. A könnyű, habos krémhez nagyon jól illik a fűszeres lében főzött őszibarack és a zselé is.
Minden alkotórésze nagyon finom lehet, hát még így együtt, összeérve az ízekkel! A színe is nagyon szép, most ismét egy különleges desszertet varázsoltál az asztalra 😊.
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm! A férjemnek kedveskedtem vele, és nagyon is ízlett neki. Készülök megcsinálni cukormentes változatban is. :)
Törlés