Farsang van, és ilyenkor elmaradhatatlan a fánksütés, legyen az kelt tésztával készült, esetleg sütőporos fánk, vagy égetett tésztával készült. Az idei fánksütés azért nálam eltér az előző évekhez képest, mert a búzaliszttel készült, és porcukorba hempergetett fánkot sajnos nem ehetem meg. Így aztán a tészta barna rizsliszttel készült, porcukor helyett pedig cukormentes narancsos mascarponekrémet készítettem mellé. A fánk tésztája így is légiesen könnyű, és a narancsízű krém remekül illik hozzá...
Hozzávalók kb. 22-24 db fánkhoz:
7 dkg barna rizsliszt (vagy fehér rizsliszt)
1 dl víz
4 dkg Vénusz margarin
2 db tojás (kicsi)
1 kk eritrit
csipet só
étolaj a sütéshez
A vizet a margarinnal, az édesítővel és egy csipet sóval melegítsük forráspontig.
Amikor már forr, állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd
mérsékeljük a hőfokot, és pár percig kevergetve addig pirítsuk míg
elválik az edény falától. (ezalatt az idő alatt teljesen elválik az
edény falától, de nem ég meg a tészta)
Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, majd egyesével
adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára a tésztát. Egy
csomómentes, sima masszát kell hogy kapjunk.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd egy kiskanál segítségével
szaggassunk bele kisebb halmokat a tésztából. Sütés közben a tészta kb.
a kétszeresére nő, így csak pár darabot szaggassunk bele. (a kanalat
mártsuk bele a meleg olajba, akkor nem ragad majd rá a tészta)
Sütés közben többször fordítsuk át a tésztát, hogy egyenletesen süljön.
(az első adagot nagyobb lángon süssük, majd mérsékeljük a hőfokot, és a
maradék tésztát már úgy süssük meg, nehogy hirtelen süljön, és a közepe
nyers maradjon)
Amikor a fánkocskák már szépen megnőttek, és aranybarnára sültek,
szedjük ki az olajból és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat
felszívja, majd tartsuk melegen tálalásig.
Narancsos mascarponekrém hozzávalói:
1 nagyobb narancs
0,5 dl víz
1 ek eritrit
1 kk vaníliaaroma
2 db szegfűszeg
késhegynyi őrölt fahéj
10 dkg mascarpone
1 dl habtejszín (cukormentes)
A narancs héját és a fehér részét távolítsuk el, szedjük gerezdekre, majd daraboljuk fel.
Ezután adjuk hozzá a vizet, egy teáskanál eritritet, a vaníliaaromát, a szegfűszeget és ízlés szerint őrölt fahéjat, majd főzzük pár percig.
Ezután hűtsük ki, majd botmixerrel pépesítsük.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.
A mascarponét keverjük simára a maradék eritrittel, majd adjuk hozzá a pépesített narancsot, és keverjük simára. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)
Ezután két részletben keverjük hozzá a tejszínhabot.
Tálaláskor a fánkot a narancsos mascarponekrémmel kínáljuk, mely jól illik hozzá. Természetesen ízlés szerint megszórhatjuk a fánkot por édesítővel, és kínálhatunk mellé diabetikus lekvárt is.
Örülök, hogy azért tudsz a cukorbetegségedhez igazodva finomságokat elkészíteni és persze elfogyasztani is 😊.
VálaszTörlésA mascarponekrémmel nagyon finom lehetett!
Annyira hiányoznak a krémes sütemények, és persze a férjemnek továbbra is megsütöm őket..... megpróbálom a régi receptjeimet a diétámhoz igazítani, így készült el ez a fánk is.:) a mascarponekrémmel pedig nagyon finom volt, nem győztem enni, és betelni az ízekkel. 😊
Törlés