Égetett tésztával eddig csakis képviselőfánkot, édes és sós profiterolt készítettem, most viszont a tésztát nagyobb, kör alakban nyomtam a sütőpapírra és sütöttem ropogósra. Mivel éppen az eperszezon közepén tartunk, így a töltelék nem is lehetett volna másmilyen mint epres. A két ropogós tésztalap a habos eperkrémmel pedig nagyon, de nagyon finom.
Hozzávalók az égetett tésztához:
18 dkg liszt
18 dkg vaj
5 db tojás (nagy)
1,5 dl víz
csipet só
1 kk porcukor
A vízhez adjuk hozzá a feldarabolt vajat, a sót és a porcukrot, melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett pirítsuk pár percig, míg elválik az edény falától. (nem fog leégni, és egy lágyabb masszát fogunk kapni)
Ezután vegyük le a tűzről, tegyük át egy tálba, hagyjuk kicsit hűlni, majd
egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, hogy egy sima tésztát
kapjunk.
A tésztát kanalazzuk egy nyomózsákba, majd két sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk 20-22 cm-es kör alakú tésztalapot, majd spricceljük le hideg vízzel a tésztát is, és a sütőpapírt is. (sütés közben meg fog nőni a tészta)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb
hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 180 fokon, 20
percig sütöttem, és egyszerre tettem be a két tepsit.)
Amikor a tészta megsült, résnyire nyissuk ki a sütőajtót és úgy hagyjuk pár percig, majd nyissuk ki egészen és így is hagyjuk a tésztát a sütőben pár percig.
Ezután vegyük ki a sütőből, majd hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk az eperhabbal.
Tipp:
Amennyiben sütés után szép formás tésztalapokat szeretnénk, akkor a masszát nyomjuk 2 db sütőpapírral bélelt kb. 24 cm-es tortaformába és úgy süssük meg. (Én forma nélkül sütöttem, és kicsit eldeformálódott a tészta sütés közben, így a kész tésztára tortaformát helyeztem, és úgy formáztam meg.)
Mascarponés eperhab hozzávalói:
50 dkg eper
50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)
Az epret csumázzuk ki, folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután kb. 10 dekára valót botmixerrel pépesítsünk.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
Ezután először adjuk hozzá a pépesített epret, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret, és szintén keverjük össze, arra figyelve, hogy a darabos eper ne nagyon törjön.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá az epres krémhez.
Az egyik tésztalapot helyezzük egy tálcára, egyenletesen kanalazzuk rá az eperhabot, majd helyezzük rá a másik tésztalapot.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tortát érdemes közvetlenül tálalás előtt összeállítani, hogy a tészta ropogós maradjon, mert különben felpuhul a krémtől.
Most én vállalnám a felpuhult változatát is nagyon guszta!
VálaszTörlésDrága Éva,nagyon köszönöm! Én pedig szívesen megvendégelnélek....
Törlés