Az őszi gyümölcsök közül az egyik kedvencem a körte, így a napokban a bevásárlásnál pár darab a kosaramba került. Gondoltam majd sütök egy finom pitét, és nem is várakoztam vele sokáig. Ma el is készült, és az egyszerűsége ellenére, nagyon finom volt. A tésztába tettem pl. darált diót, melytől még ízletesebb lett. A tölteléket nem bonyolítottam túl, a formában lévő tésztára ráreszeltem két csomag marcipánt, majd egyszerűen csak kiraktam a cikkekre vágott körtével, majd irány a sütő..... A pite tésztája finom omlós, a marcipánhoz pedig nagyon jól illik a vaníliás-fahéjas körte.
Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:
25 dkg liszt (Nagyi titka)
10 dkg darált dió
15 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliás ízű)
7 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
csipet só
szükség esetén 1 ek hidegvíz
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd szitáljuk át.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, és a darált diót, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges 1 ek hideg vizet adjunk hozzá , hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Az összegyúrt tésztának csippentsük le az 1/3 részét, csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A nagyobb tésztagombócot nyújtsuk ki piteforma méretűre, és béleljük ki vele a formát.
Töltelék hozzávalói:
40 dkg marcipán
3 db Vilmos körte
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
A marcipánt egy nagyobb lyukú reszelőn, egyenletesen reszeljük rá a piteformában lévő tésztára.
A körtét hámozzuk meg, vágjuk ketté, vájjuk ki a magházat, majd vágjuk fel vastagabb cikkekre.
Ezután a körtecikkeket helyezzük rá a marcipán tetejére úgy, hogy mindenhol befedje, majd szórjuk meg a vaníliás cukor, és az őrölt fahéj keverékével.
Ezután vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, nyújtsuk ki, majd helyezzük rá a formára, tenyérrel kissé lapogassuk le, és villával több helyen böködjük meg mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a marcipánhoz pedig nagyon jól illik a vaníliás-fahéjas körte.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése