Igazi téli napra ébredtünk, nagy pelyhekben esik a hó, így gondoltam egy aranyló, napsütésre emlékeztető krémlevest varázsolok a tányérunkba. Mivel a sütőtököt nem kell előre megsütni, így a leves elkészítése nem tart bő fél óránál tovább, és már kanalazhatjuk is. A sütőtök mellett került a levesbe még egy darabka gyömbér, narancs, fűszerek, és tejszín, melytől selymesen krémes lett a leves. Az elkészült levest elkanalazhatjuk csak magában is, de nagyon jól illik hozzá pl. az édes keksz, a linzertésztából készült aprósütemény.... Mivel nálam a karácsonyra sütött bejgliből került a fagyasztóba is, így én azzal tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.
Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
2 db narancs
3 cm-es gyömbér darab
csipet só
őrölt színes bors
1 tk édesítőszer (v. cukor)
1 ek kukoricakeményítő
2 dl tejszín
3 dkg vaj
1 ek étolaj
7 dl víz
A sütőtököt egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, a gyömbért vékonyan szeleteljük fel.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt gyömbért, és pár pillanat alatt futtassuk meg.
Ezután reszeljük rá egy narancs héját, majd adjuk hozzá a reszelt sütőtököt, szórjuk meg egy csipet sóval, frissen őrölt színes borssal, ízlés szerint édesítővel (v. cukorral), facsarjuk rá a két narancs levét, majd alaposan keverjük össze, és pároljuk pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, ha szükséges ízesítsünk még utána, majd főzzük kb. 10 percig.
A kukoricakeményítőt keverjük simára a tejszínnel, majd amikor a sütőtök már puhára főtt, állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez, és főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.
Ezután vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, és egy szitán szűrjük át, hogy szép selymes legyen a leves.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint édes keksszel, aprósüteménnyel kínáljuk. Én diós bejglivel tálaltam, mely nagyon jól illett a leveshez.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 200 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 21 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése