A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik, így az adventi koszorún meggyújtottuk ez első gyertyát, és ezzel megkezdődött a meghitt, várakozással teli időszak. ilyenkor kezdetét veszi az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü megtervezése, és az ünnephez illő sütemények összeválogatása, megsütése. Itt a blogban pedig a mai nappal megkezdődik a naponta frissülő apró süteményekből, tortákból, sós süteményekből.... összeállított receptajánló. A mai vasárnapi ebéd lezárásaként pl. az egyik kedvenc tortánk, a Lúdlábtorta mini változatát tálaltam fel, ezzel is ötletet adva.... Természetesen a hozzávalók mennyisége elegendő egy 24 cm-es torta elkészítéséhez is, mindazoknak akik nem szeretnék elaprózni, és inkább egy szép ünnepi tortaként szeretnék feltálalni.
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli időszakot kívánok!
Tészta hozzávalói:
12 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
12 dkg liszt
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat, majd pár perc alatt keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett adjuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük össze.
Egy gáztepsit (kb. 37x33 cm) béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk rá a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 13 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
Ezután a kihűlt tésztából szúrjunk ki kb. 8 cm-es köröket. (én a Lidl-ben kapható, formával szúrtam ki, majd azt használtam a krémmel való töltéshez is)
Meggyes-csokoládékrém hozzávalói:
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
20 dkg vaj
1 cs csokoládés pudingpor
10 dkg étcsokoládé
2 dl tej
2 ek rum
3 dl Hulala (v. habtejszín)
1 kisebb üveg magozott meggybefőtt
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a felkockázott puha vajat, a rumot, és keverjük jó habosra.
A pudingport keverjük simára egy kevés hideg tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre.
A tűzről levéve, adjuk hozzá az apró darabokra tördelt csokoládét, majd addig keverjük míg teljesen felolvad, és a massza teljesen kihűl.
Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett meggyet, majd fakanállal keverjük, forgassuk össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a krémmel.
Ezután az elkészült krémet osszuk el, és kanalazzuk a tésztakorongokra, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen.
Ezután ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval. (én csokoládékrémet kanalaztam rá)
Ganache krém (csokoládékrém) hozzávalói:
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tk vaj
A tejszínhez adjuk hozzá a vajat, és állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apró darabokra tördelt csokoládét, és keverjük simára, krémesre.
Vegyük ki a hűtőből a tortácskákat, majd ízlés szerint csorgassuk meg a csokoládékrémmel.Ezután hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen mielőtt tálalnánk. (Amennyiben Lidl-s formában készül, mielőtt rácsorgatnánk a csokoládét, óvatosan nyomjuk ki a formából.)
A kis tortácskák helyett készülhet a torta egy 24 cm-es tortaformában is. Akkor a piskótát egy 26 cm-es tortaformában süssük meg, majd a 24 cm-es formába állítsuk össze a tortát.
Tálaláskor helyezzük süteményes tányérra, majd úgy kínáljuk.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Tálaláskor helyezzük süteményes tányérra, majd úgy kínáljuk.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése