Red Velvet tortát már több alkalommal sütöttem, de mindig egymástól eltérő a tészta is, és a krém is. Mivel ehhez a tortához a tésztát pirosra kell színezni, így bizony került bele egy kevés piros ételfesték is. Gondolom erre most lesz aki felkapja a fejét, de mielőtt még rászánná magát és a hozzászólásban úgymond beolvasna eme tettemért, ne is pocsékolja a drága idejét, mert nem érdekel!!! Természetesen az ételfesték helyett a tésztát megszínezhetjük pl. előzőleg megfőzött, majd leturmixolt céklával is. Miután a torta tésztáját szép pirosra színeztem és megsütöttem, amikor kihűlt hófehér habos-mascarponekrémmel töltöttem, és vontam be. Igazi Valentin napi torta kerekedett belőle, melynek a tésztája finom szaftos, a krém pedig könnyű és habos.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
25 dkg liszt
2 ek holland kakaó
1 cs sütőpor
csipet só
12 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 tk vaníliaaroma (v. 1 cs vaníliás cukor)
2 db tojás (nagy)
2 dl tejföl (20%-os)
2 ek piros ételfesték
1 kk szódabikarbóna
1 tk ecet
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a kakaóval, és egy csipet sóval. A tejfölt keverjük simára a piros ételfestékkel.
A porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.
Ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük simára.
Ezután keverjük hozzá a ételfestékkel összekevert tejfölt, majd állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket.
Végül az ecethez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a masszához, és keverjük még 1-2 percig, hogy egy sima masszát kapjunk. (amikor az ecethez hozzáadjuk a szódabikarbónát el kezd majd pezsegni)
A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki (v. béleljük ki sütőpapírral) majd egyenletesen simítsuk bele a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a felkockázott puha vajat, majd keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és pár perc alatt keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez, hogy a hab ne nagyon törjön.
A teljesen kihűlt tortát vágjuk fel két egyforma lappá, majd az alsó tésztalapot egyenletesen kenjük meg a krém felével.
Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel gyengéden nyomkodjuk le.
Végül a maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, vagy hideg helyre, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Gizi, a vesztünket akarod?? Arról, hogy lefogyjak, már rég lemondtam, de ilyen finomságokat látva a súlytartás is veszélybe került! :-D
VálaszTörlésÉn még soha nem sütöttem/kóstoltam red velvet tortát, de ezt a receptedet (IS!) tuti kipróbálom!! köszi, puszi, Sylvia
Drága Sylvia,én is aggódok ezerrel, hogy nem jönnek majd rám a nyári ruháim..... :) :)
TörlésSüsd csak meg, mert nagyon finom. Lehet nem lesz ennyire sötét a tészta az ételfestéktől, de ez attól van hogy én cukrászok által használt piros porfestékkel színeztem meg.
Jó sütkérezést!! Puszillak! Gizi
Csodás lett, és virtuális pacsit küldök ezért a mondatodért: Gondolom erre most lesz aki felkapja a fejét, de mielőtt még rászánná magát és a hozzászólásban úgymond beolvasna eme tettemért, ne is pocsékolja a drága idejét, mert nem érdekel!!! :)
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Örülök, hogy tetszett a bevezető, de tudod minden évben van 1-2 emberke aki szintén használ ételfestéket, csak éppen elfelejtette hogy honnan jött, és szeretne kioktatni. Gondoltam idén megkímélem őket is, és magamat is..... :) :)
TörlésJól teszed :)
TörlésAz ételfesték port lehet helyettesìteni folyadékkal? Gondolom kicsit lágyabb lesz a tésztàja,de gondolom el nem rontja ?!
VálaszTörlésTermészetesen folyadékkal is helyettesítheted, de akkor a tejfölhöz keverd hozzá, és úgy legyen 2 dl. El biztosan nem rontja, de keverhetsz bele pl. céklát is. Viszont ecetet csakis akkor tegyél, ha ételfestéket használsz, mert az hozzá ki a színét.
TörlésKedves Gizi! Az általad megadott mennyiség elég lenne egy normál kuglóf formához is?
VálaszTörlésKedves Gabriella Masir! Szerintem elegendő egy kuglóf formához is a megadott mennyiség. Én a kuglófhoz kb. ilyen arányban keverem össze a tésztát.
TörlésKöszönöm a válaszát.
TörlésKedves Gizike? Az lenne a kérdésem, hogy mekkora tortaformához elég ez a tésztamennyiség? 26 cm- hez jó, vagy annál kisebb legyen? Még soha nem sütöttem ezt a tortát, most karácsonyi ünnepi tortának szánnám , ezért szeretnék pontos mértéket! Nagyon kőszőnöm! Üdvözlettel ; Judit
VálaszTörlésKedves Judit! Lehet elkerülte a figyelmedet,(sokszor vagyok Én is így :) ) de a receptleírás így kezdődik...
Törlés"Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:"
Ez a mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elég, mind a tészta, mind pedig a krém mennyisége. Ha esetleg 26 cm-es formában sütöd akkor is elegendő ez a mennyiség, csak egy kicsivel vékonyabb lesz a tészta. Nekünk nagyon ízlett, így biztos vagyok benne, hogy ünnepi tortaként is megállja a helyét....
Kellemes hétvégét, és jó sütést-főzést kívánok!
Üdvözlettel: Gizi
Már régen ki szerettem volna próbálni,és ez a torta olyan kis egyszerű és annyira szép hogy megsütöttem,tényleg fincsi szaftos és gyönyörű lett,méltó helye lessz a sütis könyvemben. Köszönöm szépen☺
VálaszTörlésKedves Anikó! Nagyon örülök hogy megsütötted és nem csalódtál a receptben. Köszönöm, hogy helyt kap a receptes könyvedben is. Mi is nagyon szeretjük,már többször megsütöttem.
VálaszTörlésTovábbi jó sütést-főzést kívánok!