Az ünnepek előtt már pár nappal megsüthetjük ezt a nagyon csokis, ám nagyon finom kekszet. A tésztát pikk-pakk összeállíthatjuk, és a sütés sem vesz sok időt igénybe. A kisült, és kihűlt kekszeket száraz, hűvös helyen egy konyharuhával letakarva tároljuk. Érdemes csakis a tálalás előtt 1-2 órával megtölteni a lekvárral, és ízlés szerint fehér csokoládéval megcsorgatni, mert így finom omlós marad a tészta. Csokiimádóknak pedig csakis ajánlani tudom.....
Hozzávalók kb. 24 db-hoz
20 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg holland kakaó
5 dkg étcsokoládé
csipet só
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a puha vajat, majd keverjük jó habosra.
Reszeljük hozzá a csokoládét egy nagyobb lyukú reszelőn, majd adjuk hozzá a kakaót, és keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a kétféle liszt és a csipet só keverékét, majd keverjük, gyúrjuk össze. (ha esetleg ragadna a tészta, akkor adjunk még hozzá egy kevés lisztet)
Ezután a masszából nedves kézzel, formázzunk diónyi golyókat, és helyezzük egymástól távolabb, egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd az ujjunkkal nyomjunk mindegyik közepébe egy mélyedést. (bátran nyomjuk meg, nehogy sütés közben eltűnjön a mélyedés)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kihűlni. (én amikor kivettem a sütőből, a forró tészta közepén lévő mélyedést még lenyomtam az ujjammal, hogy több lekvár férjen majd bele)
A teljesen kihűlt kekszek mélyedésébe ezután kanalazzunk ízlés szerint lekvárt, és csorgassuk meg olvasztott fehér csokoládéval.
A csokis keksz nagyon finom omlós, és nagyon jól illik hozzá a lekvár. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése