A húsvéti ünnepekkor a sós süteményeknek, és ropogtatni valóknak sokkal nagyobb a keletje mint az édes, krémes tortáknak, de azért azokról se feledkezzünk meg. Nálunk pl. a répatorta elmaradhatatlan, persze azért minden évben megpróbálok más-más receptet kipróbálni. Így történt ez idén is, és el is készült a próbasütés. A sárgarépa mellett került a tésztába még felkockázott narancs és darált dió, na meg persze többféle fűszer is, melyeknek köszönhetően a tészta nagyon finom, és szaftos. A teljesen kihűlt tortát tálalhatjuk ízlés szerint csak porcukorral megszórva, vagy mint én is tettem, vaníliás krémmel megpakolva, és marcipánnal kidíszítve.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
20 dkg barna porcukor
1 cs vaníliás cukor
25 dkg sárgarépa (reszelve)
3 db tojás (nagy)
1,5 dl étolaj
10 dkg darált dió
1 narancs reszelt héja
1 nagy narancs (felkockázva)
10 dkg mazsola
1 mk őrölt fahéj
1/2 mk őrölt gyömbér
csipet szerecsendió (el is hagyható)
csipet só
1/2 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a szerecsendióval, a gyömbérrel és a fahéjjal.
A sárgarépát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a mazsolát, és a reszelt narancshéjat.
A barna porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük alaposan össze az egész tojásokkal, majd adjuk hozzá az olajat is.
Ezután a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a cukros-tojásos.... keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze.
Végül keverjük a masszához a sárgarépás keveréket, és az előzőleg megpucolt, gerezdekre szedett, és kisebb darabokra felvágott narancsot is.
A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (a formát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 55-60 percig, tűpróbáig. Sütés közben, ha kezd a teteje jobban barnulni, akkor alufóliával takarjuk le, és úgy süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tésztát a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Vaníliás krém hozzávalói:
10 dkg vaj
15 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, majd szintén keverjük jó habosra.
A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a vaníliás krémet, majd ízlés szerint díszítsük.
Marcipán díszítés hozzávalói:
20 dkg marcipán
pár csepp piros, sárga, és zöld ételszínező
10 dkg marcipánra csepegtessünk pár csepp zöld ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön.
A maradék marcipánt osszuk el kétfelé, majd színezzük meg a piros és sárga ételszínezővel. Ezután mindegyikből formázzunk kisebb tojásokat.
A zöld marcipánt fokhagymanyomó segítségével nyomjuk rá a torta tetejére, majd a színes tojásokat ízlés szerint helyezzük rá.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű, és finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a vaníliás krém.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése