A kacsamájat nagyon szeretem, és emlékszem amikor a nagymama még úgy tömte a kacsákat, milyen szép nagy, érett májuk volt. Nyáron minden hétvégén levágott egy kacsát, majd alig vártam hogy elkészítse a máját. (persze a szép pirosra, ropogósra sült kacsának sem tudtam ellenállni :)) Manapság már nagyon kevesen tartanak kacsát, így mi sem. Tehát, ha kacsamájat szeretnék készíteni, akkor irány a hentes. Persze az a máj már nem hasonlít a hízott kacsa májára, de azért jól befűszerezve, baconbe tekerve, így is nagyon finom. Mivel a máj igen laktató, így most nem is készítettem hozzá köretet, csakis egy salátát. A kettő együtt pedig nem csak laktató, de nagyon finom volt.
Hozzávalók a kacsamájhoz:
6 db kacsamáj
1 cs bacon
6 db rozmaring ág
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
őrölt szerecsendió (csipetnyi)
1 ek olívaolaj
A kacsamájat sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval.
Fektessünk le két szelet bacont egymásmellé, majd helyezzünk rá egy befűszerezett májat, és tekerjük fel.
Ezután egy rozmaringágat óvatosan helyezzünk a bacon és a máj közé. (minden egyes májjal, így járjunk el)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg az olívaolajjal, majd helyezzük rá a májtekercseket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt szép pirosra. Vigyázzunk nehogy túl sokáig süssük, mert akkor a máj nagyon kiszárad. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
Paradicsomos-sajtos ceruzabab saláta hozzávalói:
4-5 db paradicsom
20 dkg ceruzabab
10 dkg sajt (pl. edami, gouda...)
2 ek mogyoróolaj
1/2 citrom leve
1 ek méz
2 tk dijoni magos mustár
frissen őrölt színes bors
csipet só
A ceruzababot enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le, és alaposan csepegtessük le. (én tettem a főzővízbe egy késhegynyi szódabikarbónát, hogy szép zöld maradjon a bab)
A paradicsomot vágjuk fel nagyobb darabokra, a sajtot pedig apró kockákra.
A mézhez adjuk hozzá a citromlevet, az olajat, a mustárt, és egy csipet sót, majd keverjük alaposan össze.
Rendezzük el egy tálba az alaposan lecsepegtetett babot, a feldarabolt paradicsomot, és az apró kockákra vágott sajtot, majd locsoljuk meg a dresszinggel. Ezután frissen őröljünk rá színes borsot.
Tálaláskor helyezzük tányérra a szép pirosra sült kacsamájat, majd a salátával kínáljuk. Ízlés szerint készíthetünk hozzá köretet is, (pl. krumplipürét) de én csak salátával tálaltam, mert így is nagyon laktató.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 389 kcal
Fehérje:26 g
Zsír: 28 g
Szénhidrát: 8 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése