Húsvéti ünnepekre a kalács, a sós pogácsák, és ropogtatni valók mellé süssünk egy finom-krémes süteményt is. Én már jó ideje szemezek ezzel a "Francia mákos krémes" recepttel, többször hozzá is készültem hogy megsütöm, aztán valahogy mindig elmaradt. A hétvégén aztán hozzáláttam és megsütöttem, majd egy dobozzal került a fagyasztóba is. Így az ünnepekre csak előkapom a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten hagyom teljesen felengedni, és már fogyaszthatjuk is. (a fagyasztóba eltett sütemények íze sokkal jobban összeérik, és finomabb mint amikor frissen fogyasztjuk) A recepten azért kicsit változtattam, mert szerintem a pudingporhoz kevesebb tej hozzáadásával, sokkal masszívabb krémet kapunk. Az egész mákszemeket pedig pár pillanat alatt megpörköltem, ettől sokkal ropogósabb, és finomabb lesz a piskótában. Az elkészült sütemény pedig nagyon finom volt, így bekerült a kedvenceink közé.
Mézes lapok hozzávalói:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 ek méz
7 dkg vaj
2 db tojás (nagy)
1 kk szódabikarbóna
A lisztet keverjük össze a porcukorral, és a szódabikarbónával, majd szitáljuk bele egy tálba.
Ezután adjuk hozzá a lágy vajat, a folyékony mézet, és az előzőleg kissé felvert tojásokat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy közepesen lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapni, így ha szükséges akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá)
Az összegyúrt tésztát, ezután osszuk el két egyenlő részre, majd gyúrjuk gombóccá. Ezután az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 22x32 cm-es tepsi méretűre. (a másik tésztával is így járjunk majd el)
A tepsi hátlapját zsírozzuk, majd lisztezzük meg, helyezzük rá a kinyújtott tésztát, és villával pár helyen böködjük meg.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 perc alatt világos színűre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Én mindkét tésztát külön-külön, enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki tepsi méretűre, így amikor az egyik lap kisült, rögtön rátettem a tepsi hátlapjára a másikat, és már tettem is be a sütőbe.
Mákos piskóta hozzávalói:
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 db tojás (nagy)
3 ek víz (forró)
0,5 dl étolaj
1/2 cs sütőpor
10 dkg mák (egész)
A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt, pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy a mákszemek megégjenek. Végül hűtsük ki egészen.
A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét 5 dkg cukorral verjük kemény habbá. Ezután tegyük félre. (a fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, akkor adjuk hozzá apránként a cukrot)
A maradék porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, és a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a cukros-tojássárgás keverékhez, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt mákot is. Ezután alaposan keverjük össze.
Végül apránként, óvatosan keverjük a masszához az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét is.
Sütőpapírral béleljük ki a tepsit amelyiknek a hátlapján sütöttük a mézes lapokat, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben pár percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki egy rácsra, és hűtsük ki egészen. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
Krém hozzávalói:
25 dkg margarin (v. vaj)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
3 db tojássárgája
6 dl tej
A tojássárgáját keverjük simára 10 dkg porcukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.
A maradék tejet melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket. Ezután állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
A margarint keverjük ki a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.
A tepsit amiben sütöttük a piskótát, béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük bele az egyik mézes lapot, majd kenjük rá a fele mennyiségű pudingos krémet. Ezután helyezzük rá a mákos piskótát, majd kenjük rá a maradék krémet. Végül helyezzük rá a másik mézes lapot, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (érdemes előző nap elkészíteni, és a hűtőben tárolni, mert akkor szépen feltudjuk tálalás előtt szeletelni)
Ó ez nekem is a kipróbálandók között van , de már mióta! Csodásan néz ki és biztosan nagyon finom!
VálaszTörlésNagyon guszta,már az újságomból kinéztem,és én is elkészítem.
VálaszTörlésMestermű...:)
VálaszTörlés