Igaz még csodaszép napsütéses az idő, de gondolva a télre leszedtem a kertben egy jó nagyadag petrezselyemzöldet. Alaposan megmosva, a leveleket lecsipkedve bezacskóztam, majd a megtöltött zacskók bekerültek a fagyasztóba. Télen jó lesz majd lecsippenteni egy-egy darabkát, és megízesíteni vele az éppen készülő ételeket. Mivel nagyon szeretem a petrezselyemzöldet így a rántott gomba, és karfiol mellé a frissen leszedett petrezselyemzöldből mártást készítettem. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesített, a tejszíntől pedig selymes mártás, nagyon jól illett a gombához és a karfiolhoz.
Hozzávalók:
30 dkg karfiol rózsa
20 dkg gomba
3 db tojás
2 dl tej
liszt
só
őrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
étolaja sütéshez
A rózsáira
szedett karfiolt enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük
ki egészen.
A gombának
törjük ki a tönkjét, majd tisztítsuk meg.
A tojásokat
kézi habverővel keverjük össze a tejjel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal,
szerecsendióval és majorannával, majd apránként keverjünk hozzá annyi lisztet,
hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk.
Egy
serpenyőbe hevítsünk fel bőséges mennyiségű étolajat.
Az előfőzött
karfiolt és a megtisztított gombát ízlés szerint sózzuk meg, majd forgassuk
bele lisztbe. Ezután forgassuk bele a fűszerezett sűrűbb palacsintatésztába,
majd óvatosan tegyük bele a forró olajba.
Közepes
lángon addig süssük még a panír szép aranybarna színt kap, majd alaposan
lecsepegtetve szedjük ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
(sütés közben többször forgassuk meg, hogy mindkét oldala egyformán átsüljön)
Tálalásig
tartsuk melegen.
Petrezselyemmártás hozzávalói:
1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 ek liszt
5 dkg vaj
2 dl tej
2 dl főzőtejszín
só
őrölt bors
szerecsendió
A vajat
hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk világos zsemleszínűre,
majd adjuk hozzá az apróra összevágott petrezselyemzöldet. Ezután vegyük le a
tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejet, és a tejszínt. Ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval, majd tegyük vissza a
tűzre, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre a mártást. (ha nagyon
besűrűsödne, akkor egy kevés tejet adjunk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen
a mártás)
Tálaláskor
helyezzük tányérra a bundás karfiolt és gombát, majd külön tálkában kínáljuk
mellé a petrezselyemmártást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése