A hétvégére egy olyan süteményreceptet hoztam, amely nálunk igazi nagy kedvenc. Ez nem más, mint a rizskoch, méghozzá borsodóval tálalva. Amikor beköszönt a hűvösebb idő, egy finom leves mellé sokszor megsütöm, és második fogásként tálalom fel. (leves receptek itt megtalálhatóak) A rizst a sütőben főzöm puhára, így nem kell kevergetni, és a rizsszemek is szépen egyben maradnak. A rizskoch mellé pedig elmaradhatatlan a borsodó, de ízlés szerint tálalhatjuk egy finom gyümölcslekvárral, vagy éppen málnaszörppel nyakon öntve is.
Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:
25 dkg rizs
1 l tej
1 dl tejszín
5 db tojás (nagy)
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
A rizst tegyük egy szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk meg. Ezután csepegtessük le, majd tegyük bele egy nagyobb jénaiba (v. lábosba).
Öntsük fel a tejjel és a tejszínnel, majd adjunk hozzá egy nagyobb diónyi margarint, és egy csomag vaníliás cukrot. Ezután melegítsük forráspontig, majd fedjük le a jénai (v. lábos) tetejét, és tegyük be közepes hőmérsékletű sütőbe. (ameddig felforr, többször keverjük alaposan össze)
A közepes hőmérsékletű sütőben addig főzzük (kb. 30 perc) még a rizs a folyadékot teljesen magába szívja, és megpuhul. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk még legalább egy negyed órát lefedve.
A tojásokat válasszuk ketté, majd a sárgájához adjuk hozzá a maradék vaníliás cukrot, 10 dkg porcukrot, és a pudingport, majd keverjük simára.
A tojásfehérjét egy csipet sóval, és a maradék 5 dkg cukorral, verjük kemény habbá.
A puhára főtt rizst öntsük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a maradék margarint, a simára kevert cukros-tojássárgát, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, majd egy fakanállal óvatosan keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, és szintén óvatosan keverjük össze. (én ketté osztva adtam hozzá a habot)
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele az összekevert rizst. (néhányszor ütögessük a tepsit az asztallapjához, hogy a rizs egyenletesen elterüljön a tepsiben)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kihűlni.
Borsodó hozzávalói:
4 dl édes fehérbor
1 dl víz
1/2 citrom leve és reszelt héja
4 db tojás (nagy)
10-15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 ek vaníliás pudingpor (v. étkezési keményítő)
A bort öntsük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a citrom levét és a reszelt héját. Ezután melegítsük forráspontig.
A tojások sárgáját keverjük simára 10 dkg porcukorra, a vaníliás cukorral, és a vaníliás pudingporral, végül pedig keverjük hozzá a vizet. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forrásban lévő borhoz, majd a hőfokot mérsékelve, állandó keverés mellett főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.
A tojások fehérjét a maradék cukorral verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a még forró mártáshoz. Ezután tálalásig tartsuk melegen.
Tálalás előtt a rizskochot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd a borsodóval kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése