Néhány fürt othello szőlő még várakozott a hűvös kamrában, és gondoltam belesütöm egy túrós kalácsba. Nem is olyan régen már sütöttem fahéjas-szőlős csigatortát, és akkor annyira ízlett, hogy gondoltam a túrós kalácsot sem fogja elrontani ez a finom édes, zamatos ízű szőlő. Egy bevált kalácsreceptemet kerestem elő, és egy kisebb módosítással, na és persze túróval, és szőlőszemekkel megszórva sütöttem meg. Mivel nem vagyok egy nagy kalácssütő, így azért kicsit izgultam, hogy milyen is lesz a végeredmény, de szerencsére nem kellett csalódnom. Legalábbis nekem nagyon ízlett a túróval és szőlővel kicsit megbolondított kalácstészta. Lehetett volna talán szebb, de én így is nagyon elégedett voltam vele. Az íze pedig........hát mit is mondjak, talán csak annyit, hogy egy próbát mindenképpen megér.
Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:
40 dkg liszt
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
3,5 dkg élesztő
2 dl tej
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 db tojássárgája
A tojássárgáját keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, és a langyos tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd kanalazzuk rá a tojásos keverékre. Végül morzsoljuk a tetejére az élesztőt, és kezdjük el dagasztani. (én kétszer indítottam el a dagasztó programot, hogy minél könnyebb tésztát kapjak)
A dagasztás végeztével hagyjuk 30 percig a tésztát a gépben kelni.
(természetesen kézzel is bedagaszthatjuk a tésztát, majd langyos helyen kelesszük 30 percig)
Töltelék hozzávalói:
25 dkg tehéntúró
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj
othello szőlő
a lekenéshez 1 tojássárgája
A túrót villával kicsit törjük össze, majd keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a pudingport. (ízlés szerint tehetünk bele több cukrot is)
A tésztát kelesztés után, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 40 x 20 cm-es téglalap alakúra, majd kenjük rá a túrós tölteléket.
Ezután szórjuk meg ízlés szerint, leszemezett othello szőlővel.
Végül tekerjük fel mint a bejglit, és óvatosan helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt formába.
A formába helyezett tészta tetejét konyharuhával takarjuk le, majd langyos helyen kelesszük 30 percig.
Amikor megkelt a tészta, a tetejét kenjük le a tojássárgájával.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én 150 fokon 40 percig sütöttem, és a sütési idő felénél sütőpapírral letakartam nehogy megégjen a teteje)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt a kalács tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Nagyon ígéretesnek hangzik. Imádom ezt a fajta szőlőt (is). Szép kalácsot sütöttél. :)
VálaszTörlésUh, nekem ez most nagyon jól esne!!
VálaszTörlésBizony, hogy nem rontotta el, sőt! Nagyon csábos süti!
VálaszTörlésJajj, nem merem mar a lapokat vissza forgatni nalad, mert a szemgolyoim ki esnek, a bamulastol. Nagyon de nagyon csodas ez a szolos kalacs koszoru, hat en mondom neked hogy szivesen ki hozatnalak ide hozzam hogy megmutassad ezeket a szepsegeket...oh, de elfelejtettem, nalunk nem hiszem hogy talalnank ilyen szolot, de talan megis. Talan ez a sotet lilas edeskes szolo, ami pont ebben a szezonban talalhato...Californiabol jon, csak nem Othello a neve:) Puszillak
VálaszTörlésKedves Elisabeth! Nagyon köszönöm a dicsérő szavaidat, és hidd el, ha lehetőségem lenne rá, szívesen ki is utaznék hozzád, és ezt a sok finomságot mind-mind elkészíteném a családodnak.
TörlésSzerintem másfajta szőlővel is finom ez a kalács, igaz az othello aromás íze különösen jól illet a túróhoz.Puszillak
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!
VálaszTörlésMostanában teljesen rákapok a kalács sütésre, mert nálatok mindig olyan finomságos kelt tésztákkal találkozom.:)