Advent első vasárnapjához érkeztünk, és ezzel kezdetét veszi egy várakozással teli, meghitt időszak.... az adventi koszorún pedig fellobbant az első gyertya lángja. Ezzel kezdetét veszi az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü megtervezése, és az ünnephez illő sütemények összeválogatása, majd szép sorban a megsütésük is. Én a mai napra szaloncukor gyártásra adtam a fejem, melyek a csokoládéval való bevonás után kicsit rusztikusra sikerültek, (kissé sűrűbb volt a felolvasztott csokoládé) az ízük viszont nagyon finom. A receptre Hajninál a Mókuslekvár.hu oldalon leltem rá, és ott fázisfotókkal is nyomon követhető az elkészítése. Hajni oldalát csakis ajánlani tudom, így ha szeretnéd felkeresni, kattints erre a linkre.
Meghitt, várakozással teli Adventet kívánok Mindenkinek!
Hozzávalók 20 db szaloncukorhoz:
20 dkg marcipán (fehér)
3 dkg darált dió (vagy mandula)
1,5 dkg reszelt narancshéj
5 dkg narancslé
1 dkg rum
Bevonáshoz 10 dkg tortabevonó csokoládé
A narancsléhez adjuk hozzá a reszelt narancshéjat és a rumot, majd gyöngyözve fűzzük 3 percig. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki.
A marcipánt egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd adjuk hozzá a darált diót (v. mandulát) és a leszűrt főzetet.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, formázzuk meg 10x15 cm-es téglalappá, majd csomagoljuk be folpack fóliába és tegyük be a fagyasztóba 2,5 órára.
Amikor a massza kellően lehűlt, vegyük ki a fagyasztóból, vágjuk fel kb. 20 db-ra, majd a tenyerünk között hengergetve formázzuk meg a szaloncukrokat.
Ezután tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) ameddig felolvasztjuk a tortabevonó csokoládét.
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel.
Ezután vegyük ki a megformált masszát a hűtőből, és két villa segítségével forgassuk bele az olvasztott csokoládéba, majd helyezzük sütőpapírra hogy megdermedjen rajtuk a csokoládé. (nekem túl sűrű volt az olvasztott csokoládé, így rusztikusra sikerült a bevonás)
Az elkészült szaloncukrot ízlés szerint be is csomagolhatjuk, vagy éppen bonbon tartóba tehetjük, és úgy kínáljuk. Amennyiben szépre sikerül a csokoládéval való bevonás, ( nekem rusztikusra sikerült 😔) akár díszcsomagolásban el is ajándékozhatjuk.
Nagyon finom és szép szaloncukrokkal várod az ünnepeket! Szerintem semmi bajuk nincs a külsejükkel, legalább látszik rajtuk, hogy nem bolti 😄.
VálaszTörlésÉn is sokféle ízesítéssel csináltam már az évek folyamán, de ilyet még nem. Nagyon finom lehet! És nekem is hasonlóan szokott sikerülni a bevonatuk.
Azt szeretném még megkérdezni, hogy neked nem szokott-e könnyen olvadni szobahőmérsékleten a csokibevonat. Igaz én pár csepp olajat is teszek a csokiba, de pl. a házi bonbonjaim is nagyon hamar puhulnak ha tálalom őket. Általában az egyszer már felolvasztott csoki utána már könnyen puhul, és nem úgy viselkedik mint előtte. Legalábbis nekem.
Köszi, és további kellemes készülődést!
Katikám, nagyon köszönöm! Emlékszem hogy Te többfélét készítettél már, próbáld ki ezt is a férjem szerint nagyon finom. A cukrom miatt én nem mertem még megkóstolni sem. Eddig nem tapasztaltam, hogy könnyebben olvadna a csokibevonat... csak akkor ha megfogjuk, az ujjaink melegétől kezd el olvadni, ha erre gondolnál. Mindig úgy melegítem fel a csokit, ahogy rá van írva, olajat csak ritkán teszek hozzá. Ezeket a szaloncukrokat is egy dobozban tárolom, és éppen olyan rajta a csokoládé, mint amikor megdermedt, kemény.
TörlésÉn is kellemes készülődést kívánok, készítsél sok-sok finomságot!
Köszönöm Éva a válaszodat, talán az a baj, hogy olajat teszek bele, de sokszor olyan sűrű a csokoládé, hogy egy kicsit higítom. Majd a jövőben egy kicsi jobban ügyeskedek....
TörlésGyönyörű szaloncukrok, áldott készülődést kívánok!
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Áldott Adventi készülődést kívánok Neked is.
TörlésNagyon szép különleges és finom szaloncukrot készítettél! Régebben én is készítettem de már az utóbbi években nem, pedig a mai szaloncukor árakat nézve még aktuálisabb lenne mint valaha.
VálaszTörlésNagyon köszönöm Éva! Bizony nagyon drága a szaloncukor, és egy dobozban már csak 30 dkg körüli van. A kimértnél talán még lehet olcsóbbat találni, de a többi ott is drága. A cukormentesről pedig ne is beszéljünk.... idén sem veszek.
TörlésNagyon finomak lehetnek ezek a szaloncukrok !
VálaszTörlésMeghitt Adventi készülődést kívánok Neked és kedves Családodnak ☺️
Nagyon köszönöm! :) A szaloncukor nagyon finom, de tiszta marcipán, hát csakis finom lehet. Áldott Adventi készülődést kívánok Neked és kedves családodnak is!
Törlés