2009. április 6., hétfő

Sajtos-sonkás pogácsa.




Ez a pogácsa gyorsa összeállítható, sem élesztő, sem pedig sütőpor nem kell hozzá. Így aztán, ha váratlan vendégek futnának be a közelgő húsvéti ünnepek alatt, frissen süthetjük, és még langyosan kínálhatjuk. Ünnepek után, pedig a maradék sonka felhasználására is kitűnő. Finom nassolni való.



Hozzávalók:

2 dl tej
8 dkg margarin
1 tk só
20 dkg liszt
3 tojás
15 dkg reszelt sajt
15-20 dkg sonka



A tejet a margarinnal felforralni, majd hozzákeverni a lisztet és a sót. Addig keverni ameddig elválik az edény falától. Ekkor levenni a tűzhelyről, és hagyjuk langyosra hűlni.
Ameddig hűl, lereszeljük a sajtot, és apró kockára vágjuk a sonkát.
Amikor már csak langyos, egyesével hozzá keverünk 2 db előzőleg villával kissé felvert tojást.

Ezután belekeverjük a sajtot, majd a sonkát is.
Egy tepsit kibélelünk sütő papírral, és kanállal kis halmokat helyezünk rá a masszából. Kicsit távolabb tegyük őket egymástól, mert sütés közben a pogácsák megfognak nőni.
Felverjük a megmaradt tojást, majd kenjük le a pogácsák tetejét.
Helyezzük előmelegített sütőben, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Ha túl gyorsan elkezdene pirulni a teteje, takarjuk le sütő papírral és a sütési idő vége előtt pár perccel vegyük csak le a papírt.

Egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom.

 

3 megjegyzés:

  1. Ez a pogácsa ünnepeket után nagyon jó lesz,:)) mindig marad egy kis sonka, ami már nem fogy el. Biztosan meg fogom csinálni.

    VálaszTörlés
  2. Aranka én is erre gondoltam, mindíg van maradék, és így felhasználható.

    VálaszTörlés
  3. Régóta keresek igazán jó töpörtyűs pogácsa receptet, azt hiszem most megtaláltam. Én kefírrel szeretem. A képeket nézegetve már most elkezdeném a szertartást. Gratulálok a képességeidhez, örülhet, aki a közeledben van, és ehet belőlük. Isten áldjon még sok szép évvel és egészséggel. Köszönöm

    VálaszTörlés