2020. március 17., kedd

Fűszeres kukoricakenyér.




Eddig igencsak ritkán sütöttem kenyeret, péksüteményt, de ez a mostani helyzet, vagyis a vírusfertőzés miatt, egyre gyakoribb lesz a kis konyhámban. A napokban éppen egy kukoricaliszttel készült, kaliforniai paprikával és fűszerekkel ízesített kenyérre esett a választásom, melyet gluténérzékenyek is bátran megsüthetnek. Persze azért ennek a kenyérnek az állaga kissé tömörebb mintha búzaliszttel készült volna, de így is nagyon finom. A paprikát természetesen ki is hagyhatjuk, de szerintem kár lenne érte....






 Hozzávalók 25x10x7 cm-es sütőformához :

 30 dkg kukoricaliszt
 2 db tojás
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 kk szódabikarbóna
1 dl tej
1 tk cukor
2,5 dl tejföl (20%-os)
1 kisebb piros kaliforniai paprika
1 tk só
1 kk őrölt köménymag
1/2 kk őrölt fehér bors
1 kk füstölt pirospaprika





 A kaliforniai paprikát vékonyan szeleteljük fel, majd vágjuk fel apróra.

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A liszthez adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az őrölt köménymagot, a füstölt pirospaprikát, és az apróra vágott kaliforniai paprikát, majd keverjük alaposan össze.

A tejfölhöz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük simára. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

Ezután a lisztes keverék közepébe csináljunk egy mélyedést, majd öntsük bele a tejfölös-tojásos keveréket, az olvasztott és visszahűtött vajat, valamint a felfuttatott élesztőt, és alaposan keverjük össze, dolgozzuk ki.

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát, és langyos helyen hagyjuk egy órát kelni. Ezután spricceljük le hideg vízzel mielőtt betennénk sülni.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve szintén spricceljük le hideg vízzel, majd a sütőpapírral együtt, helyezzük rácsra, és hűtsük ki.





A kihűlt, fűszeres kenyér nagyon finom pl. vajjal vagy éppen kacsazsírral megkenve. Persze azért a bélezete kissé sűrűbb mint a finomliszttel készült kenyerek, de így is nagyon finom, és nem száraz.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia:110 kcal

Fehérje: 3 g

Zsír: 6 g

Szénhidrát: 12 g



2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm, drága Réka! Olyan régen láttalak, örülök hogy benéztél hozzám. 😘

      Törlés