2010. február 2., kedd

Sütőtökös-túrós quiche (kis)



Tegnap sikerült szép sütőtököt vennem, ez azért lényeges, mert mostanában elégé megviseltek voltak csak a zöldségesnél. Így ma végre sikerült elkészítenem ezt a sós pite változatot. Édesen már többször készítettem sütőtökös pitét, de kíváncsi voltam a sós változatra is. Túróval, és tejföllel kombináltam össze a tököt, és nagyon finom lett a végeredmény. Még azon vegetáriánusoknak is bátran merem ajánlani, akik tojást, és tejterméket szívesen fogyasztanak. Gyorsan elkészíthető, igaz a tésztát pihentetni kell, de közben megsül a tök, és előkészíthető a szósz, a többi már a sütő dolga.


Tészta:

20 dkg liszt
12 dkg margarin
1 tk só
5-6 ek víz


A lisztet a keverőtálba tenni, majd hozzákeverni a sót. Belekockázni a hideg margarint, majd robotgéppel elkezdeni keverni.
Amikor már jó morzsalékos, kanalanként hozzáadni a vizet, (lehet nem kell mind) hogy a tészta összeálljon, de ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Ezután kézzel még gyorsan kicsit összegyúrni, majd folpac fóliába csomagolni, és 30 percre hűtőbe tenni.

Végül a hűtőből kivéve, kinyújtani majd egy piteformába helyezni, úgy hogy a szélét is befedje. Villával jól megszurkálni, majd sütőpapírt tenni a tésztára, és valamilyen nehezékkel megtölteni. (én rizst tettem bele.)

Előmelegített sütőben, 200 fokon elősütni a tésztát.(ha a széle már kezd színt kapni kilehet venni) A sütőből kivéve eltávolítani a nehezéket, és megtölteni a közben előkészített töltelékkel.


Töltelék hozzávalói:

sütőtök
3 db tojás
3 dl tejföl
10 dkg túró
curry
őrölt fehérbors


A tök haját levágni, majd apróra felkockázni, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni, majd megsütni.(én egy kisebb tök felét sütöttem meg)

A tejfölt, a tojást, és az ízlés szerinti fűszereket jól kikeverni.
Az elősütött tésztára ráhelyezni a megsült , felkockázott tököt. Megszórni túró darabokkal, majd óvatosan ráönteni a tejfölös-tojásos keveréket.

Tetejét mandulával is meglehet szórni, de ez el is hagyható.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 perc alatt készre sütni.



Még langyosan tálalni. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá. Nagyon finom, és kiadós!!!


6 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lett! Csak ennyit lehet erre mondani.

    VálaszTörlés
  2. Szia Sándor!!!
    Nagyon köszönöm!!!! Olyan jólesett olvasni a megjegyzésedet!!!!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett!!! Megkóstolnám!!

    VálaszTörlés
  4. Gizike,na ezt megcsinálom még nézni is jó.puszi.

    VálaszTörlés
  5. trinity!
    Köszönöm!! Szívesen postázok neked belőle legközelebb, mert most bizony gyorsan elfogyott!!:)

    VálaszTörlés
  6. Melli!
    Örülök hogy benéztél!! Bízom benne, hogy nektek is ízleni fog.:)

    VálaszTörlés