2009. február 24., kedd

Magyaros gombócleves




Az ősz közeledtével a nyári hideg krémleveseket felváltják a meleg, kiadósabb levesek. Még az év többi szakában ritkán főzök leveset, addig a téli hónapokban szinte minden nap az asztalra kerül egy-egy tányér finom leves. Emlékszem gyerekként az anyu sokszor főzött gombóclevest, legfőképpen akkor, amikor a második fogás éppen szilvás gombóc volt. Azt a levest is nagyon szerettem, de én kicsit felturbóztam a gombócot és került bele némi füstölt kolbász, petrezselyemzöld, és fűszerek. Így az íze is karakteresebb lett, és nem utolsó sorban sokkal laktatóbb is. A tejföltől savanykás, a pirospaprikától pedig igazi magyaros színe lett. Mivel krumpli szerintem minden háztartásban megtalálható, a kolbász a gombócból pedig ízlés szerint el is hagyható, így ez a leves igazán olcsónak mondható. Olcsó, ám igen finom, így bátran merem ajánlani mindenkinek.






 Hozzávalók 2 személy részére:

 2-3 db krumpli
10 dkg füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
1 db tojás
 liszt (1 tk a leveshez + amennyit a gombóc felvesz)
petrezselyemzöld
ételízesítő
őrölt bors
majoranna
2 dl tejföl
a krumpli főző leve + víz


A krumplit főzzük puhára enyhén sós, ételízesítős vízben, majd szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később még szükségünk lesz rá. A krumplit törjük alaposan össze, (v. krumplinyomón nyomjuk át) majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A vöröshagymát vágjuk apróra, majd kezdjük el az olajon megpárolni. Amikor már üveges, nyomjuk bele a fokhagymát, és szórjuk meg egy teáskanál liszttel. Ezután szórjuk meg pirospaprikával, majd öntsük fel a leszűrt, és félretett krumplilével, és annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű levest kapjunk. Ízlés szerint sózzuk, majd szép lassan főzzük kb. 15 percig.   

Közben a kolbászt, és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a teljesen kihűtött krumplihoz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd adjuk hozzá az egész tojást és néhány kanál lisztet. Kezdjük el összedolgozni a masszát, és ha szükséges akkor még tegyünk hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható, masszát kapjunk. (akkor jó ha már nem ragad a kezünkhöz, és a tálhoz sem)
Ezután vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi gombócokat.

A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd csorgassuk hozzá a többi leveshez. Ezután forraljuk ki, majd tegyük bele az elkészült gombócokat. Szintén forraljuk fel, majd főzzük kb. 10 percig, hogy a gombócok is megfőjenek.

Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg a levest apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Jó ízű, étvágygerjesztő leveske!

    VálaszTörlés
  2. Sokszor volt nálunk krumpligombóc levesnek hívtuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is sokszor főzte az Édesanyám,én már ritkábban. :)

      Törlés