2011. november 7., hétfő

Meleg kelbimbósaláta.




Erre a receptre még tavaly találtam rá Krisztiánnál, és igaz már akkor elhatároztam, hogy én is elkészítem, csak éppen akkor nem kaptam a zöldségesnél kelbimbót. Azóta sem feledkeztem el a receptről, és mivel nem szerettem volna megint lemaradni az elkészítéséről, így gyorsan meg is vettem hozzá a kelbimbót. Annyit változtattam a recepten,  hogy én kolbász helyett inkább virslit tettem bele, és az apró hagyma helyett pedig, vékonyra szeletelt vöröshagymával készült. Ettől persze még nagyon finom lett a saláta. Tálalás előtt a tetejére még füstölt sajtot is reszeltem, amely szintén nem rontotta el, sőt..... Nem tudom, hogy Krisztián azóta elkészítette-e ezt a finom salátát, de én biztosan még többször is elfogom készíteni.







Hozzávalók:

50 dkg kelbimbó
1-2 db alma
1 db vöröshagyma
1 dl fehérbor
4 db virsli
15 dkg bacon
olívaolaj
őrölt fehér bors
petrezselyemzöld
füstölt sajt


A kelbimbót megpucolni, alaposan megmosni, majd enyhén sós vízbe kb. 8-10 perc alatt félpuhára főzni. Leszűrni és alaposan lecsepegtetni. (én egy pici szódabikarbónát is tettem a vízbe, hogy a színe megmaradjon)

Egy serpenyőbe pici olívaolajat önteni, majd hozzáadni a felkockázott bacont, és szép pirosra sütni. Ezután kiszedni a zsírból és félretenni.

A visszamaradt zsiradékba beletenni a felszeletelt vöröshagymát és elkezdeni párolni, közben ízlés szerint sózni, borsozni. Amikor már kellően megpárolódott (3-4 perc), akkor felönteni a borral és addig párolni tovább, még a bor majdnem teljesen elpárolgott. Ekkor hozzáadni a virslit, összekeverni, és pár percig tovább sütni. Ezután hozzáadni a előzőleg megfőzött, lecsepegtetett kelbimbót, majd óvatosan összekeverni. (ha nagyobbak a kelbimbók, akkor félbevágni) Sűrűn rázogatva, tovább pirítani.
Végül a meghámozott, és kisebb darabokra felvágott almát és a sült bacont is hozzáadni, majd megszórni az apróra vágott petrezselyemzölddel. 1-2 percig még együtt pirítani,  majd levenni a tűzről és lefedni a serpenyőt, majd pár percig így hagyni, hogy az alma is kellően megpárolódjon.

Tálalás előtt a saláta tetejére füstölt sajtot reszelni. Melegen és hidegen is fogyasztható.

12 megjegyzés:

  1. Adtál egy nagyon jó ötletet...már napok óta szemezek a zöldségesnél a kelbimbóval...de én eddig csak rántott kelbimbót csináltam. Azt ghiszem ezt ki "kell" próbálnom. Remélem a lánykáim is esznek belőle.:-)) Köszönöm:-)))

    VálaszTörlés
  2. Pont ma láttam a boltban, még át is futott az agyamon, hogy vennék, de mire használjam? A probléma megoldva általad! Köszi. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta ! Ritkán eszem kelbimbót pedig tudom hogy nagyon finom mint ez!

    VálaszTörlés
  4. Nálunk a gyerekek nem eszik meg, de ez engem nem tart vissza, mert imádom:) Ez a recept is szuper jó, egyszemélyes adgban majd elkészítem:)Legtöbször fagyasztottat használok, mert itt nem lehet kapni frisset, de az is szuper.

    VálaszTörlés
  5. Na, ez az egy zöldség, amiért nem rajongok. Húslevesben megeszem, ott ízlik. Nekem nagyon "sok" az íze, túl átható. De ez a saláta nagyon jól néz ki! Gondolom a bor és a szalonna harmonikusabbá teszi. Kóstolnék!

    VálaszTörlés
  6. Szeretem a kelbimbót, levesbe, köretként egyaránt! Így elkészítve egy teljes értékű vacsora lett :)

    VálaszTörlés
  7. Batorba!
    Nagyon örülök, hogy sikerült megajándékozni ezzel a recepttel. Én még rántva nem próbáltam, de köszi az ötletet. Szorítok, hogy a lánykáid, is megkóstolják, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Petra!
    Akkor gyorsan pótold, és vásároljál belőle. Tavaly már tettem fel egy másik receptet is, az is nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  9. Éva!
    Köszönöm!! Lehet éppen most van az a ritka alkalom, érdemes megcsinálni.:)

    VálaszTörlés
  10. trollanyu!
    Nálunk is általában én eszem az ilyen kajákat, de egymagamért is megcsinálom. Fagyasztottból is éppen ilyen finom lesz.:)

    VálaszTörlés
  11. IllésKrisz...!
    Itt valóban a többi ízzel együtt, nem érződik ki hangsúlyosan a kelbimbó íze. Szívesen küldök egy kis kóstolót, hátha kedvet kapsz hozzá.:)

    VálaszTörlés
  12. Vicuska!
    Igen, nagyon kiadós és laktató, én ebédre ettem. Nem is kívántam mellé mást.:)

    VálaszTörlés