2011. november 20., vasárnap

Saint Honore torta egyszerűen és gyorsan.



Ennek a tortának a receptjét már akkor kinéztem magamnak, amikor először megláttam a Laptopkonyha receptversenyre beküldött sütemények között. Átfutottam a receptet, és már akkor elhatároztam, hogy mindenképpen megfogom sütni. Aztán telt-múlt az idő, és a recept felkerült videó formájában is a Laptopkonyha receptes oldalára. Gondoltam, így aztán könnyű dolgom lesz, hogy még láthatom is az egész készítési folyamatot. Becsülettel végignéztem a felvételt az elejétől, a végéig (bizony jó hosszú volt) és akkor rögtön tudtam, hogy abban a formában biztosan nem csinálom végig azt a két órát, na és pihentetni sem fogom 12 órán át, mert ahhoz nekem nincs türelmem. Ennek ellenére nekifogtam a tészta sütésének, és rögtön az elején világossá vált előttem, hogy ebből a mennyiségű tésztából, bizony akár két tortát is meglehet sütni, mert rengeteg egyhez. (persze azért felhasználtam és képviselőfánkot sütöttem a maradékból) Tehát második nekifutásra, megfelezve a hozzávalókat, kaptam azt a vékony tésztát amire számítottam. Biztosan az eredeti receptben szereplő főzött krém nagyon finom, de mint már írtam , nekem nem lenne hozzá türelmem 12 órán át várakozni arra, hogy megdermedjen. Így a saját főzött krémemet készítettem el, és így is nagyon finom volt a torta. Ebbe a krémbe nincs szükség zselatinra, viszont így is egy magas, habos, masszív krémet kaptam.  A torta végül kb. egy óra alatt elkészült és már tálalhattam is. Nagyon finom, így mindenkit csakis arra tudok biztatni, hogy nyugodtan készítse el. Türelmeseknek az eredeti receptet ajánlanám, melyet a Laptopkonyha videó receptjei között megtalál, és lépésről, lépésre nyomon tud követni. Türelmetlenebb, és főként kezdő háziasszonyoknak viszont ezt az egyszerűbb, ám ugyanolyan finom változatot tudnám a figyelmébe ajánlani.






 Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

12,5 dkg liszt
1,25 dl víz
5 dkg margarin
csipet só
3 tojás
késhegynyi  sütőpor

A vizet a margarinnal és egy csipet sóval kevergetve felforralni. Amikor már a margarin elolvad, és a víz elkezd forrni, hozzáönteni a lisztet, és alaposan összekeverni. Állandó keverés mellett addig pirítani a tésztát, még elválik az edény falától. (kb. 4-5 percig kell kevergetve pirítani a tésztát, de  ezalatt az idő alatt nem fog leégni)

Amikor már elkészült a tészta, levenni a tűzről, és beleütni egy tojást, majd robotgéppel eldolgozni. Ezután beleütni a második tojást és szintén összekeverni.
Végül a harmadik tojást felütni egy pici tálba, majd hozzáadni a sütőport és jól összekeverni. Ezután hozzáönteni a tésztához, és robotgéppel addig keverni még egy teljesen sima állagú tészta lesz belőle.


 A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a tészta 2/3 részét belekanalazni. Ezután vizes kézzel egyenletesen belelapogatni a formába.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a maradék tésztából, vizes kézzel, féldiónyi nagyságú golyókat formálni. Kicsit távolabb tenni őket egymástól a sütőpapírra, mert sütés közben megfognak nőni.

Egy edénybe vizet önteni, majd behelyezni a sütő egyik sarkába. Ezután előmelegíteni a sütőt 200 fokra. (én légkeverésnél 170 fokra melegítettem fel a sütőt, és úgy sütöttem meg a tésztát)
Ezután az alsó rácsra behelyezni a tortaformát, majd föléje a tepsit, és pár perc alatt szép aranybarnára sütni a tésztát. (sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert összeesik a tészta)

Amikor már szépen megsültek a fánkocskák (kb. 10-15 perc) akkor a gázt elzárni és a sütőajtaját jó résnyire kinyitni. Így hagyni, hogy a tészta hűljön. (amikor már csak langyos volt a sütő, én teljesen kinyitottam az ajtót)

Közben ellehet készíteni a krémet, és felverni a tejszínt.




Krém hozzávalói:

4 cs vaníliás pudingpor
20-25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
6 db tojás

5 dl Hulala (v. habtejszín) a tetejére.

A tojások sárgáját simára keverni a cukor felével, a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel.
Ezután egyesével hozzákeverni a vaníliás pudingport, hogy teljesen sima állagú legyen.

A maradék tejet és cukrot feltenni forrni, majd amikor már forr, hozzákeverni a tojásos-pudingos keveréket. Pár perc alatt, kevergetve sűrű masszává főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verni, majd apránként a tűzről levett, forró krémhez keverni. (így a tojásfehérje hab, megfő a forró krémbe)

A tortaformában lévő tészta tetejére kanalazni a krémet, majd teljesen kihűteni.

A Hulalát kemény habbá verni ,(habtejszínhez, habfixálót is tenni, mert különben összeesik a hab) majd a teljesen kihűlt krém tetejére kanalazni. Ízlés szerint elsimítani, vagy egy kicsit díszíteni.

3-4 ek kristálycukrot egy edénybe tenni, majd állandó kevergetés mellett megkaramellizálni.

A kis fánkokat egy rácsra tenni, majd kanállal a tetejükre csorgatni a forró karamellt. 
Végül a hab tetejére helyezni a karamellel megcsorgatott fánkocskákat.

Tálalás előtt a tortaformát lecsatolni, majd a tortát tálcára helyezni, és felszeletelve tálalni.
(én mielőtt a formát lecsatolom a tortáról, egy spatulával (v.késsel) óvatosan körbekerítem, így könnyen letudom venni, és a krém nem ragad oda a formához)

20 megjegyzés:

  1. Ez szuper, már én is kinéztem magamnak :) Nagyon guszta, tényleg neki kéne ugorni :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűséges! Nekem a képviselőfánk tésztája a mumus...

    VálaszTörlés
  3. Jaj már látom megint bűnbe fogok esni.Ezt el kell készitenem.

    VálaszTörlés
  4. De jó:) Még sosem ettem ilyen tortát, ez tényleg olyan, mint egy jó nagy képviselőfánk. Finom lehet nagyon.

    VálaszTörlés
  5. Csodás, hogy te milyen jól kitaláltad ezt a változatot:)

    VálaszTörlés
  6. Ne viccelődjél Gizi...ebben a csodás tortában, nincs semmi egyszerü, és gyors! Ez csak neked egyszerü és gyors, mert te mindig remek dolgokat sütsz. Én meg csak gyönyörködhetek, és kivánhatom hogy egy szeletet is ehetnék belőle!
    Fantasztikus a tortád...és nagyon, ügyes vagy, de azt mindenki tudja!
    Gratulálok, ünnepekre egy szenzációs meglepetés volna, ha rá szánném magam, de csak a képet fogom mutatni a családnak...ha, ha!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki, már én is szemeztem vele a Laptopkonyhás receptek között és még sok más, általad feltöltött, gusztábbnál, gusztább recepttel is:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon ügyesen megcsináltad a rövidített változatot. Fantasztikus, legszívesebben behabzsolnék egy szeletet, pedig nem is vagyok édesség rajongó. De ez gyönyörűséges!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon gusztusos!De én kicsit macerásnak tartom (vagy ma már fáradt vagyok). Az ilyen torta elkészítéséhez nekem külön hangolódni kell.

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon fincsi lehetett!Szívesen megkóstolnám, de Petrához hasonlóan nekem is mumus a képviselőfánk.Kétszer készítettem, de egyikkel sem voltam megelégedve.:-(

    VálaszTörlés
  11. Vikvi!
    Ne halogassad, mert nagyon egyszerű, és főleg nagyon finom!!! Te ezt a kisujjadból kirázod!!:)

    VálaszTörlés
  12. Petra!
    Köszönöm!!! Ne legyen mumus, próbáld ki, meglátod sikerülni fog. A lényeg, hogy pára legyen a sütőbe, akkor gyönyörűen feljön a tészta.:)

    VálaszTörlés
  13. nyanyus!
    :)))) akkor ne fogd magad vissza, bűnözzél egy kicsit!!!!

    VálaszTörlés
  14. trollanyu!
    Ez tényleg egy nagy képviselőfánk!!! Próbáld ki, biztosan Neked is ízlik majd.:)

    VálaszTörlés
  15. Kati!
    Köszönöm!! Én badarságnak tartom ezt a tojásos-főzött krémet több órán át tárolni, és majd csak másnap fogyasztani. Én tortát szerettem volna enni, nem pedig szalmonella fertőzést összeszedni.:)

    VálaszTörlés
  16. Elisabeth!
    Nagyon köszönöm a kedves szavaidat!!! Hidd el, nem egy nagy kunszt megsütni ezt a tortát. Sajnálom hogy ilyen messze vagyunk egymástól, mert szívesen megvendégeltelek volna. Én azt tudom neked javasolni, hogy nyugodtan próbáld ki a receptet, biztosan sikerülni fog. Karácsonykor pedig meglepheted vele a családodat, és bezsebelheted a dicséretet érte.:)

    VálaszTörlés
  17. Veruss!
    Nagyon köszönöm!! Én pedig szívesen megkóstolnám a Te finomságaidat. Nagyon vártam a Laptopkonyha felvételét a réteskészítésedről, mert szerettem volna én is kipróbálni, de ahogy elnézem sajnos csak várakozás lesz belőle.:(

    VálaszTörlés
  18. marisz57!
    Köszönöm!! Nyugodtan hangolódjál rá, meglátod egyszerű az egész, na és nagyon finom!!:)

    VálaszTörlés
  19. María!
    Köszönöm!! Szerintem így lerövidítve a folyamatot, többen nekimernek állni az elkészítésének. Nem túl édes, küldök egy szeletkét.:)

    VálaszTörlés
  20. Nelli!
    Szerintem ne félj tőle!! A lényeg, hogy pára legyen a sütőbe, akkor szépen feljön a tészta. Én is többször voltam elégedetlen, aztán évekig nem is sütöttem. Harmadik nekifutásra biztosan Neked is sikerül.:)

    VálaszTörlés