2023. július 24., hétfő

Áfonyás-citromos pohárkrém (cukorbetegeknek)

 


Az utolsó áfonyatermést szüreteltem le, és gondoltam ebben a nagy melegben készítek egy finom cukormentes pohárkémet. A poharakba először cukormentes kekszet morzsoltam, majd arra kanalaztam rá a mascarpone habos krémet, végül pedig az előzőleg megkaramellizált áfonyát. A hűtőbe kellemesen lehűlt, így ebéd után jóízűen kanalaztuk.... Én ugyan cukormentesen készítettem el, de a cukorral készült változata is éppen ilyen finom.




Hozzávalók 3 pohárhoz:

9 db Detki cukormentes keksz

25 dkg mascarpone

2 dl Milli habtejszín

3-4 ek eritrit

1 kk vaníliaaroma

1/4 kk őrölt fahéj

1/2 citrom leve

kb. 20 dkg áfonya


Az áfonyát mossuk meg, csepegtessük le, majd tegyük egy tányérba, szórjuk meg 1 evőkanál eritrittel és az őrölt fahéjjal, majd a mikróban pár perc alatt karamellizáljuk meg. (közben egyszer óvatosan keverjük össze)

Ezután hűtsük ki mielőtt a pohárba kanalaznánk.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a maradék eritritet, a vaníliaaromát, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd keverjük simára. (ízlés szerint édesítsük, és ízesítsük a citromlével)

A habtejszínt verjük fel közepesen kemény habbá, majd két részletben keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Vegyük elő a poharakat, majd mindegyikbe morzsoljunk bele 3-3 db cukormentes kekszet.

Ezután kanalazzuk a kekszre a mascarponekrémet, majd a teljesen kihűlt áfonyát.



Az elkészült pohárkrémet tálalhatjuk rögtön, vagy tegyük a hűtőbe tálalásig. A ropogós keksz nagyon jól illik a citromos krémhez és az áfonyához.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatos látványnak is de nagyon finom lehet az íze !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Nagyon finom volt.... amióta cukros lettem ritkán készítek desszertet, pedig nagyon hiányoznak a sütemények, pohárkrémek.

      Törlés
  2. De finom, guszta hűsítőt készítettél, jól eshetett ebéd utáni desszertnek! Szép nagy szemű áfonyátok termett. Nem is tudtam, hogy van áfonyabokrotok, itthon még nem is láttam sehol. Csak Erdélyben láttunk és ettünk is, erdőkben, a kis szeműt, de az is nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm.... nagyon finom volt, nem győztem kanalazni. 7 bokor áfonyánk van, és idén már szépen termett mindegyik. A faiskolákban lehet konténeres áfonyabokrot venni, és savanyú földbe kell elültetni. Rendszeresen tápsózni és locsolni. A piacokon kapható áfonya nagy része már itthoni ültetvényekben terem. Azt hittem hogy az Édesapádnak is van pár bokorral.... érdemes beszerezni, meghálálja a gondozást, melyet apukádtól biztosan meg fog kapni.

      Törlés
  3. Telitalálat ez a desszert és gyönyörűek a fotók is! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm! Egyszerű és nagyon finom.... mostanában csak hasonlók készülnek, szinte már nem is sütök.

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki. Én is használok cukormentes Detki kekszet, de most láttam, hogy nem teljes kiőrlésű liszttel van az enyém sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon köszönöm! Én teljes kiőrlésűt veszek mindig, igaz az ízén azért érezni lehet, kicsit szárazabb is, de tortaalaphoz és így a pohárkrémekhez jó választás. A TESCO-ba mindig lehet kapni.

      Törlés