2011. november 29., kedd

Mézes puszedli habos-mázzal.



Hamarosan itt vannak a karácsonyi ünnepek, és gondolom már mindenki kezdi összeállítani magában, mi is kerüljön az ünnepi asztalra. Nálam a legnagyobb gondot a sütemények kiválasztása okozza, mivel ilyenkor többfélét sütök, és szeretnék mindenkinek a kedvében járni. Néhány nappal, esetleg egy héttel az ünnep előtt, megszoktam sütni a mézes, és aprósüteményeket. Így most ezen a héten szeretnék megosztani néhány olyan sütemény receptet, melyet már előre megsüthetünk. Néhány olyan receptet, melyet igaz csak közvetlenül az ünnep előtt érdemes elkészíteni, viszont sütés nélkül, gyorsan elkészülő finomságok. Ma ezzel a mézes puszedli recepttel szeretnék ötletet adni a sütéshez. Az előző években is sütöttem már csokoládéval bevont puszedlit, és készült már lekváros mézes puszedli is, mindegyik nagyon finom, puha és rögtön fogyasztható. Ez a recept most teljesen új volt a számomra. Nemrégiben "duende" blogjában láttam meg ezt a receptet, és rögtön el is határoztam, hogy én is megsütöm. Elkészültek a puszedlik, és mondhatom nagyon finomak lettek. Visszaidézte bennem azokat a régi ízeket, melyeket már nagyon régen nem kóstoltam. Ezt a puszedlit már jóval az ünnep előtt megsüthetjük, mivel minél tovább áll, annál puhább lesz. (persze a sütés után, már finom puha, és fogyasztható)





Hozzávalók:

33 dkg liszt
5 dkg barna cukor
12 dkg méz
2 db tojás
2 ek víz
3 ek olaj
1 tk szódabikarbóna
1 ek mézes-fűszerkeverék
csipet só

A tojásokat egy tálba felütni, majd hozzáadni a csipet sót, a mézet, a barna cukrot, a vizet és az olajat, majd jó habosra keverni. 
Ezután hozzáadni a szódabikarbónával és a mézes-fűszerkeverékkel összekevert lisztet.
Gyors mozdulatokkal összegyúrni (egy lágyabb masszát kapunk), majd 1 órára a hűtőbe tenni, pihentetni.

A hűtőből kivéve, diónyi golyókat formálni a masszából, majd sütőpapírral bélelt tepsire, kicsit távolabb helyezni egymástól.
Ezután egy vízbe mártott evőkanállal, minden golyót kicsit ellapítani, hogy kb. fél cm magasak legyenek.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-12 percig sütni. A sütőből kivéve rácsra szedni és kihűteni.





Máz hozzávalói:

4 tojásfehérje
35 dkg porcukor

A tojásfehérjéket a cukorral, gőz fölött kemény habbá verni.
Ezután a puszedlit rögtön beleforgatni a felvert habba, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni és szobahőmérsékleten megszárítani.

Nagyon finom, nem száraz a tészta, és  hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.

26 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a süteményed! Biztosan nagyon finom látszik amit ketté törtél hogy milyen jó puha lehet a belseje. Szép a fotód !

    VálaszTörlés
  2. Juj, de nagyon szépségesek! És milyen szép Karácsonyi hangulatot áraszt! Innen látom, hogy nagyon finom!!! :o)))

    VálaszTörlés
  3. De gyönyörűen bevontad, behavaztad!!!!! És még finom is, jaj, elvesztem :D

    VálaszTörlés
  4. Csodaszépek, el tudom képzelni milyen finomak!!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűségesek, szinte érzem az illatát:)

    VálaszTörlés
  6. Ajajjj! Túlságosan vonzó.
    Nagyon aranyos az új kép itt fenn. :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű ez a bevonatos puszedli. Hétvégén már nekem is sütnöm kell, mert ez a kedvenc. Igazén nem szoktam bevonni, de most ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  8. Most úgy bekapnék egy párat!
    Apropo. Gizike drága segíts!
    Láttam ma a Duna TV-ben egy gasztrobloggert palacsintát sütött a neve Birinyi Nora.
    Most itt átböngésztem az ismert blogokat de nem találom. Semmi izé, csak kiváncsi vagyok annyi.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon mutatósak, kívánatosak!

    VálaszTörlés
  10. Megjött a kedvem,hogy én is süssek ilyet:)Nagyon szépek!!!!

    VálaszTörlés
  11. Örülök hogy ízlett kedves Gizi! :)
    És ugye? Nekem is az a régi, igazi mézes puszedli-ízt produkálta. A gyerekkorom jutott eszembe róla. :) Persze ez finomabb, mint az a bolti volt, mert puhább, könnyebb, de az íze olyan. Hugom kisfia együltő helyében vagy nyolcat megevett. Hugom meg csak nézett. :))

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Ez nagyon jól néz ki, biztosan nagyon finom, karácsonykor meg fogom sütni! Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  14. Éva!
    Nagyon köszönöm!! Valóban finom, és a régi ízeket juttatta eszembe. Biztosan Te is vettél annak idején az üzletbe.:)

    VálaszTörlés
  15. IllésKrisz...!
    Köszönöm!!! Már teljesen Karácsonyi a hangulatom, és sütök ezerrel.:)

    VálaszTörlés
  16. Vicuska!
    Köszönöm!! Először azt hittem, hogy sok lesz rajta a máz, de nem, így volt finom.:)

    VálaszTörlés
  17. María!
    Köszönöm, és bizony nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  18. Lili!
    Köszönöm!! Az egész konyhát belengte a finom fűszeres-mézes illat.:)

    VálaszTörlés
  19. Petra!
    Köszönöm!!! Nemsokára itt a Télapó, gondoltam kicsit ráhangolom a blogot.:)

    VálaszTörlés
  20. trollanyu!
    Köszönöm!! Nyugodtan próbáld ki ezzel a mázzal, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  21. Juci!
    Szívesen küldök egy kis kóstolót!!

    Nem ismerős a név, ezért beütöttem a keresőbe, és kiadta a Duna TV-oldalát, és valóban ott főzött. Szerintem nincs blogja, csak kedvtelésből sütöget. Írjad be Te is a nevet a keresőbe, és hátha Neked többet mutat majd.

    VálaszTörlés
  22. Marisz57!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  23. Zitus!
    Köszönöm, és jó sütögetést kívánok!!:)

    VálaszTörlés
  24. duende!
    Nagyon köszönöm NEKED ezt a receptet!!!!
    Látom egyre gondoltunk mindketten, a régi ízre, melyet lehet csak a hosszú idő tett olyan finommá emlékeinkbe. Szinte látom magam előtt a kis srácot ahogy egymás után veszi el a tálcáról a puszedliket, és nem tudd betelni vele.:)

    VálaszTörlés
  25. Eszter!
    Köszönöm, és nagyon örülök, hogy Neked is tetszik a recept.Biztosan nagy sikere lesz.:)

    VálaszTörlés
  26. De jó, hogy idetaláltam! Ezek a puszedlik annyira gusztusosak, biztosan kipróbálom - de előbb a körtés desszertjeidet, Tűzpadkától jöttem hozzád, a leveles tésztás körte istenien hangzik! Köszönöm a sok finomságot, gyakran jövök ezután :)

    VálaszTörlés