2011. november 25., péntek

Birsalmás ricotta torta.



Reggel még fogalmam nem volt, mit is süssek ma. Azt viszont biztosan tudtam, hogy valamit sütnöm kell, mert a hűtőbe volt egy csomag ricotta, melynek nagyon közeledett a lejárati ideje. Így aztán kis tanácstalanság után jött az ötlet, hogy tortát sütök, méghozzá linzer alappal. Ezt az alaptésztát a napokban a túrós-rácsos süteményhez használtam, és nagyon bevált. Finom puha, omlós tészta, így ehhez a tortához is kiváló alap volt. A ricottás töltelékbe, végül még belecsempésztem egy kevés birsalmát, melyet előtte kompótnak megfőztem. Nem bántam meg, mert nagyon jól kiemelte a birs a ricottás töltelék ízét. Persze más, ízlés szerinti gyümölcs is kerülhet a töltelékbe, de mi nagyon szeretjük a birsalmát, birskörtét, ezért esett erre a választásom. Hétvégére bátran merem ajánlani mindenkinek, ezt az egyszerű, ám finom tortát.





Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:


 20 dk liszt
8 dk zsír (v.10 dk vaj)
8 dk porcukor
1 kisebb tojás
1 mk sütőpor
csipet só

Egy tálba beletenni a lisztet és összekeverni a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadni a zsírt (v. vajat) és kézzel összemorzsolni. 
Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzákeverni a porcukrot, majd az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrni.
Ezután a tésztát fóliába csomagolni, és 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.

A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztát belehelyezni, és tenyérrel egyenletesen belelapogatni a formába.




Töltelék hozzávalói:

50 dk ricotta
8 dk vaj
15 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj
2 tojás
1 dl tejszín
birsalma (kompótnak megfőzve)


A birsalmát megpucolni, félbevágni, a magházat kivágni, majd kisebb darabokra felvágni. Egy edénybe tenni, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízlés szerint cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesíteni, és puhára főzni. Amikor már kellően megpuhult, (vigyázzunk nehogy szétfőjön) akkor leszűrni, alaposan lecsepegtetni, majd teljesen kihűteni.

A ricottát egy tálba tenni, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, a reszelt citromhéjat és elkezdeni kikeverni. Pár perc után hozzákeverni az egész tojásokat, majd a tejszínt, végül pedig belekeverni a vaníliás pudingport. Ezután fakanállal óvatosan a masszához keverni a teljesen kihűlt birsalmát.

A tortaformába lévő tészta tetejére óvatosan ráönteni a ricottás-birses masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 45-50 perc alatt aranybarnára sütni. A sütőből kivéve a formában hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a formát lecsatolni a tortáról, majd óvatosan átemelni egy tálcára. Tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet így ez a sok minden jó egyben! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Ó, te olyan csodás, finom tortákat sütsz:)

    VálaszTörlés
  3. Tudod, a múltkor mikor arról írtál, hogy év vége felé gyakrabban sütsz, kicsit kezdtem irigyelni a családodat. Most már nagyon! :)

    VálaszTörlés
  4. Az a puha birsalma nagyon feldobhatta a ricottát!!! Olyan jókat sütsz!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez aztán fantasztikus lett:) És micsoda izgalmas párosítás, szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  6. Éva!
    Köszönöm!! Érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  7. Petra!
    Nagyon sajnálom, hogy ilyen messze vagyunk egymástól, mert szívesen megvendégelnélek minden süteménnyel. A családom, háááát van hogy már unja a sok süteményt, de azért becsülettel legyűrik.:)

    VálaszTörlés
  8. Chef Viki!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  9. Vicuska!
    Köszönöm. Tényleg nagyon finom lett a birsalmával, jól érződik az ízén.:)

    VálaszTörlés
  10. trollanyu!
    Köszönöm, és szívesen küldök egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés