2011. november 8., kedd

Vajas puffancs.



Igen gyakran találom szembe magam ILLÉSKRISZ KONYHÁJA-ban finomabbnál, finomabb, kenyerekkel és péksüteményekkel. Mindegyik nagyon csábító, és annak ellenére, hogy igencsak szeretem a frissen illatozó kenyeret, és a friss ropogós péksüteményeket, igen ritkán eszem. Sütni pedig ugyanolyan ritkasággal sütök. Valahogy úgy adódott, hogy nem volt időm főzni, így a betervezett ebéd kolbászos-hagymás-tojásrántotta volt, na de ahhoz bizony kell valami kenyérféleség. A kenyérsütés elég hosszadalmas, így körülnéztem Krisztinél (mindenkinek csakis ajánlani tudom a blogjának a megtekintését) mivel emlékeztem rá, hogy láttam nála nemrégiben ezeket a puffancsokat. A receptet gyorsan áttanulmányoztam, és már hozzá is fogtam (vagyis a kenyérsütőgépem) a dagasztáshoz. Ebédidőre pedig már a kenyereskosárban illatoztak a vajas puffancsok. Persze azért meg sem közelítik a Kriszti által sütött puffancsokat, de ezt nézzétek el nekem, mivel most sütöttem először. Én fél adagot sütöttem, nekünk annyi éppen elég volt, igaz még melegében, mind az utolsó morzsáig elfogyott.






Hozzávalók:

25 dkg liszt
0,8 dl tej
0,5 dl langyos víz
1,5 g élesztő
1/2 ek cukor
1/2 tk só
2 ek olaj
1/2 ek tejföl

Lekenéshez:

1 tojássárgája
1 ek tej
csipet só

A kenyérsütőgép üstjébe beleönteni a langyos vizet, az olajat, a tejfölt, majd rákanalazni a sóval elkevert lisztet, végül pedig a tetejére szórni a cukrot, és rámorzsolni az élesztőt. (én ebben a sorrendben tettem az üstbe a hozzávalókat) Természetesen kézzel is meglehet dagasztani a tésztát.
 Ezután elindítani a dagasztó programot, és megdagasztani a tésztát. Amikor a gép végzett a dagasztással, áttenni a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára keleszteni.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítani, majd kb. 20x30 cm-es lappá kinyújtani.
Ezután a felénél, hosszába kettévágni a tésztát, majd mindkét lapot 4-5 cm-es csíkokra felvágni.

Minden tésztacsík, egyik végébe egy pici darabka vajat tenni, majd a vajas résznél egy picit széthúzni a tésztát, és végül feltekerni.

Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb helyezni a puffancsokat, majd konyharuhával letakarva kb. 30 percig újrakeleszteni.

A tojássárgáját a tejjel és a csipet sóval összekeverni, majd a megkelt puffancsok tetejét lekenni.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 20-25 perc alatt aranybarnára sütni a puffancsokat. (én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem)

A sütőből kivéve langyosra hűteni, majd tálalni.

14 megjegyzés:

  1. Hát én Krisztinél még nem láttam, de a tiedek nagyon kívántatják magukat:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták lettek a kis puffancsaid! Szívesen megkóstolnám !

    VálaszTörlés
  3. Gizikém! Olyan csodásak lettek, hogy csak ámulok! Máris jól jönne egy-kettő belőle...És köszönöm, hogy olyan szépeket írtál a blogomról, nagyon jól esett a szívemnek! Ilyen momentumokért érdemes dolgozgatni...Köszönöm a kedves szavakat!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg olyan kis pufik!Elfogadnák reggelire egyet, kettőt belőle.:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon megkívántam.Annyira guszta!Sajnos nem tudtam irni mert vacakol a mozilla.Remélem ez átmegy.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon kis helyesek és finomak

    VálaszTörlés
  7. Kati!
    Köszönöm!! Én is a képet látva kívántam meg, mert Krisztié csodaszépek.:)

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Köszönöm!! Szívesen küldök egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  9. IllésKrisz...!
    Én köszönöm neked, ezt a remek receptet!!! Örülök, hogy ezzel a kis szösszenettel, örömet tudtam Neked szerezni. Mindig olyan csodaszép péksüteményeket készítesz. Én csak kullogok utánad, de olyan ritkán sütök, hogy nem is csoda, hogy meg sem közelíti a Te puffancsaidat.:)

    VálaszTörlés
  10. Nelli!
    Köszönöm!! Már küldöm is, hogy reggelre odaérjenek.:)

    VálaszTörlés
  11. nyanyus!
    Köszönöm!! Szívesen küldök neked is, de gondolom Te sokkal szebbeket tudsz sütni.:)

    VálaszTörlés
  12. Bianka!
    Köszönöm!! Nagyon finomak voltak.:)

    VálaszTörlés
  13. Muszáj hogy befejezzem a kommenteket a finom ételeidröl...nagyon késő van már itt, és borzasztóan megéheztem.
    Hát ez tényleg puffancs...könnyü mint a pehely, és gyönyörü rózsa szine a teteje!

    VálaszTörlés
  14. Elisabeth!
    Nagyon, nagyon köszönöm a kedves szavaidat!!! A puffancs tényleg nagyon finom volt, igaz most sütöttem először, de biztosan nem utoljára.:)

    VálaszTörlés