2011. november 11., péntek

Mustáros libaraguleves.




Ma van Márton napja, és ilyenkor hacsak módom van rá, libából készül az ebéd. Kizáró ok, csakis kizárólag az szokott lenni, ha éppen nem sikerül beszereznem hozzá a libahúst. Idén igen nagy szerencsém volt, mert sikerrel jártam. Igaz először úgy tűnt, hogy égen, földön nincs egy árva libacomb sem az üzletek hűtőpultjaiban, egész libával meg mit kezdjek, amikor olyan nagyok, hogy hetekig rájárhatnánk, de ekkor betértem az újonnan megnyitott hentesüzletbe, és csodaszép libahússal találtam szembe magam. Rögtön be is vásároltam, így lesz finom raguleves, gyöngyöző libahúsleves, és sült libacomb is. Ma a raguleves készült el, a húsleves és a sült comb, majd vasárnap kerül az asztalra. A ragulevest a "MAGYAR KONYHA" legújabb számában fedeztem fel, és alig vártam, hogy elkészíthessem. A libamellből készült, zöldséges levesbe került egy kevés fehérbor, és kétféle mustár, melyektől különösen finom lett a raguleves. Igaz a mai napon már biztosan nem készíti el senki, de azért én a figyelmetekbe ajánlanám ezt a receptet, mert nagyon finom.(további libából készült receptek itt megtalálhatóak)








Hozzávalók:

50 dkg libamell
2-3 db sárgarépa
2 db zöldség (v. paszternák)
1 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
1 ek dijoni mustár
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
1 ek liszt
2 db húsleveskocka
őrölt fehér bors
kakukkfű
libazsír



A libamellet ízlés szerint felkockázni. A vöröshagymát, és a fokhagymát megpucolni, majd apróra felvágni. A zöldségeket szintén megpucolni, majd ízlés szerint feldarabolni.

Egy edénybe kevés libazsírt tenni, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát, és elkezdeni párolni. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadni a felkockázott libamellet, és fehéredésig párolni. Ezután belenyomni a fokhagymát, jól összeforgatni, majd beletenni a feldarabolt zöldségeket is. Ízlés szerint megszórni őrölt borssal, sóval, majd hozzáadni a leveskockát és a kakukkfüvet is. Alaposan összekeverni, majd megszórni a liszttel és 1-2 percig kevergetve tovább párolni. Végül felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd szép lassan puhára főzni.

A tejszínt simára keverni a borral és a mustárral, majd állandó keverés mellett, a készre főtt levesbe csorgatni. Kiforralni, majd pár percig tovább főzni.

Tálaláskor kínálhatunk hozzá, friss kenyeret, vagy péksüteményt, de így magában is nagyon laktató leves.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és nagyon szép a tányérod! A leves biztosan nagyon finom volt! Éppen egy másik blogon említettem hogy milyen érdekes apósom és sógorom is Márton volt és soha nem készített sem anyósom, sem én libából ilyenkor bármilyen formában ételt!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gizi ez a leves pazar, már nyomtatom is! Levesgyűjtésen vagyok és most igen felcsigáztál! :D

    VálaszTörlés
  3. Ez a jó szó Barbi, PAZAR! Én is mentem Gizi, mert ez zseniális. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet, mi sem szoktunk ilyenkor libából főzni, pedig régebb a szüleim tartottak libát, de most már nem lehet, mert nem szabad kiengedni őket, kicsi udvaron pedig nem szeretik, nem nőnek meg.

    VálaszTörlés
  5. Ez mennyei lehet:) Annyira jól néz ki, legszívesebben kivenném a képernyőről:) Sajnos nekem libahúsom nincs, de más húsból majd elkészítem, hasonló ízesítéssel.

    VálaszTörlés
  6. Teljesen bele szerettem a levesedbe!! Olyan jól mutat ebben a tányérban, hogy az csak na!! Ez a boros-tejszínes habarás pedig frenetikus ízélmény lehet. Legközelebb, ha ragulevest főzök, mindenképpen kipróbálom. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a finom előételt, így Márton-napon!!!

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Köszönöm!! A tányért nyáron vettem az egyik ismerős, kirakodóvásárt rendezett, és rögtön lecsaptam rá.Nagyon megtetszett. Te körül voltál akkor Mártonokkal véve.:) Mostanában főzöl libát Márton napkor?

    VálaszTörlés
  8. Barbi!
    Köszönöm!!! Nem fogod megbánni, ha elkészíted, mert nagyon finom. Legalábbis nálunk nagy sikere volt.:)

    VálaszTörlés
  9. Kati!
    Amikor Romániába jártunk, én bizony nagyon elcsodálkoztam, hogy az utcák tele voltak libával. Nekem furcsa volt, de látod arra nem is gondoltam, hogy a nagy hely miatt vannak ott.:)

    VálaszTörlés
  10. trollanyu!
    Nyugodtan emeljed csak ki, szívesen adom!!:) Szerintem más húsból is éppen ilyen finom lesz, én is kifogom még próbálni csirkével és disznóhússal is.

    VálaszTörlés
  11. IllésKrisz...!
    Én köszönöm, hogy érdemesnek tartod a receptet arra, hogy Te is elkészíted. Szerintem is bármilyen hússal elkészíthető, a lényeg a boros-tejszínes habaráson van. Először kicsit tartottam tőle, de isteni finom volt.:)

    VálaszTörlés