2011. november 28., hétfő

Körtés-mézes pite.



Tegnap este lapozgattam a "Francia  Konyha Ínyenceknek" című receptes könyvemet, és megakadt a szemem ezen a körtés pitén. Rögtön  elhatároztam, hogy megsütöm. A recepten csak annyit változtattam, hogy nem befőtt körtét tettem a töltelékbe, hanem mézes-borban pároltam meg a feldarabolt körtét. A tésztába pedig vaj helyett zsír került. Mostanában a pitetésztát zsírral készítem, és így sokkal omlósabb lesz. Persze mindenki ízlésének megfelelő zsiradékot tehet bele. Megint csak nem kellett csalódnom a könyvben szereplő receptleírásban, és nem bántam meg, hogy kipróbáltam ezt a receptet is, mert nagyon finom lett a pite.





Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
8 dkg zsír (v.vaj)
2 ek cukor
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 ek víz

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a zsírt és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot és jól összekeverni. Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni a kissé felvert tojást és a vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni.
A tésztát fóliába csomagolni, majd 20 percre a hűtőbe tenni pihentetni.

A tésztát piteforma méretűre kinyújtani, majd kibélelni vele a formát. A tészta tetejére sütőpapírt tenni, majd megtölteni nehezékkel. (pl. babbal, vagy rizzsel) 

Előmelegített sütőbe tenni, majd 10 percig elősütni a tésztát. Ezután kivenni a sütőből, eltávolítani a nehezéket, és a tésztán elosztani a körtét, és ráönteni a tölteléket.




Töltelék hozzávalói:

2-3 db körte
6 dkg méz
1,5 dl fehérbor
őrölt fahéj
szegfűszeg
citromlé

10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
2 tk kukoricaliszt
1,5 dl tejszín


A körtéket meghámozni, majd négybe vágni és a magházukat  kivájni. Ezután kisebb darabokra felvágni, citromlével meglocsolni, és összekeverni.
Egy serpenyőbe beletenni a mézet és elkezdeni karamellizálni, majd felönteni a borral. Ezután beletenni a feldarabolt körtét, ízlés szerint megszórni őrölt fahéjjal, és beletenni párszem szegfűszeget. Óvatosan összeforgatni, majd lefedve pár perc alatt puhára főzni a körtét. Ezután szűrőkanállal kiszedni, és jól lecsepegtetni.

Egy tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt, és a kukoricalisztet, majd kézi habverővel simára keverni.

Az elősütött tésztán elosztani a puhára főzött körtét, majd a tojásos-tejszínes masszát óvatosan ráönteni. 

Ezután visszatenni az előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

A körte főzésénél visszamaradt mézes-boros levet  visszatenni a tűzre, majd szép lassan kevergetve, besűríteni.
A sütőből kivett pite tetejére önteni a besűrített szirupot, és egyenletesen elsimítani, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a pite tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelve kínálni.

12 megjegyzés:

  1. Hú de jól néz ki Gizus,jó töltelékes,bevállalnám!:-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt nagyon tudnám imádni :) El is lopom azt a szeletkét :))))

    VálaszTörlés
  3. Most időben érkeztem ,nekem is jut belőle.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól tetted, hogy megsütötted:) Most én is elhatároztam, hogy megsütöm. Nagyon guszta, isteni finom lehet:)

    VálaszTörlés
  5. Ahh...kérek!!!
    Nagyon nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Húúúú, ez nagyon ott van!:)

    VálaszTörlés
  7. Ditta!
    Köszi, bizony nagyon finom szaftos volt a töltelék, küldöm a kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  8. Vikvi!
    Jó étvágyat a szeletkéhez!!:)

    VálaszTörlés
  9. nyanyus!
    Látod milyen jó hogy siettél!!!:)) Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

    VálaszTörlés
  10. trollanyu!
    Köszönöm!! Biztosan nem fogod Te sem megbánni, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  11. Araniel!
    Köszönöm!! Küldöm!!:)

    VálaszTörlés
  12. Roza!
    Neked is köszönöm, és csakis ajánlani tudom.:)

    VálaszTörlés