2010. április 7., szerda

Mascarpones császármorzsa.





A császármorzsa gyerekkorom egyik nagy kedvence volt, emlékszem a nagymama igen sűrűn készítette, és a finom ízét a mai napig a számban érzem. Persze azóta én is sokszor elkészítettem már, de most egy a "Vacsoracsata" című műsorban látott változat szerint készült. Az eredeti receptnek megfelelően most is csak búzaliszt került bele, a többi hozzávaló mellett, (császármorzsa recept itt ) melyet még egy doboz mascarponéval egészítettem ki. Az összekevert masszát végül alaposan kivajazott tepsibe öntöttem, majd a többszöri átkeverés mellett, a sütőben készült el. Ezzel megkönnyítve a munkámat, mert nem kellett a serpenyőbe egyfolytában kevergetni, és a morzsa sem száradt ki. Tálalás előtt porcukorral megszórtam, majd meggy és eper lekvárral kínáltam.







Hozzávalók:

25 dkg liszt
4 dl tej
4 db tojás (nagy)
10 dkg porcukor
1 ek kristálycukor
25 dkg mascarpone
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1ek rum
csipet só






A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, szórjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük keményre a habot.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat, és a tojások sárgáját, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a rumot, és a mascarponét, szintén keverjük össze, majd keverjük hozzá a hideg tejet is.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a mazsolát, majd keverjük simára a masszát.

Végül apránként keverjük hozzá a keményre felvert tojásfehérjehabot is.

Válasszunk egy nagyobb tepsit és kenjük ki a vajjal, majd öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél picivel magasabb hőmérsékleten kezdjük el sütni. (Én légkeverésnél 170 fokon sütöttem.)

Sütés közben többször vegyük ki, keverjük és daraboljuk fel, nehogy az alja megégjen, hogy jó morzsalékos legyen, és úgy süssük szép világos zsemleszínűre.

Tálalás előtt kanalazzuk tányérra a császármorzsát, szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű meggy, és eperlekvárt kínáltam hozzá. 


12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom,én is így készítem mascarponéval,csak én nem sütőben hanem serpenyőben pirítom le...nagyon szeretjük:-DDD

    VálaszTörlés
  2. Még soha nem készítettem császármorzsát,de most kedvet kaptam!:-))

    VálaszTörlés
  3. Niki!
    Én még így nem készítettem, de nagyon finom lett. Sütőben szoktam sütni, nekem úgy kényelmesebb, de a nagymama mindig serpenyőbe sütötte, jó hosszú ideig kellett kevergetni.:)

    VálaszTörlés
  4. Andi!
    Ne halogassad tovább, isteni finom!!!:)

    VálaszTörlés
  5. Kaptál tőlem egy díjat,mert tehetséges vagy. Megnézed?

    VálaszTörlés
  6. Andi!
    Köszönöm!! Megyek és megnézem!!:)

    VálaszTörlés
  7. ÓÓÓ igen, ezt mondták, hogy próbáljam ki. isteni lehet

    VálaszTörlés
  8. Gizike,kedvet kaptam a császármorzsához,én szoktam késziteni,serpenyőben is és tepsiben is.Már elég régen sütöttem,de most megcsinálom.serpenyóben,mert ugy gyorsabb.
    Továbbra is gyönyörüséges minden.puszi.

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Feltétlen próbáljad ki, nagyon finom!!:)

    VálaszTörlés
  10. Melli!
    Köszönöm!!Örülök hogy tudtam neked ötletet adni. Én nemszeretem serpenyőben sütni, mert akkor egyfolytában kevergetni kell.

    VálaszTörlés
  11. A 4dl TEJ-et bele kell tenni? Vagy csak dekoráció az asztalon???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klára! Természetesen BELE kell tenni, csakis véletlenül maradt ki. A receptet javítottam.....

      Törlés