2009. február 19., csütörtök

Tejszínes-citromos túrótorta.






Ez a sütés nélkül készült torta volt nálunk a nyár kedvence. Lehűtve, jó citromosan, vagy éppen eperrel megpakolva a tetején, egyszerűen elkészíthető, és nem utolsó sorban, nagyon finom. A tortaalap készülhet babapiskótából, mint ennél a tortánál, de ízlés szerint keksszel is. A citrommal való ízesítés is mindenkinek a saját ízlésére van bízva, én nem sajnáltam ki belőle, mert jó citromosan szeretjük. A tortát összeállítás után 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, de akár egy éjszakán át is pihentethetjük. 







Hozzávalók a tortához:

10 dkg margarin
20 db babapiskóta
1-2 ek tej (hideg)


 A babapiskótát morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott, forró margarint, és keverjük alaposan össze. Ezután kanalanként adjuk hozzá a tejet, hogy könnyen összeálljon a tészta.

Ezután egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük és lapogassuk tenyérrel egyenletesen el a tésztát.

Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a piskótás alap. Végül vegyük ki a hűtőből, óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd a papírral együtt helyezzük vissza a tortaformába.
 

2 dl hideg víz
1 cs vaníliás pudingpor

A pudingot a vízzel keverjük simára, majd kevergetve főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki egészen.



25 dkg túró
15 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
2 cs vaníliás cukor

A túrót a cukorral, a citromlével, és a citromhéjjal keverjük simára, majd keverjük hozzá a kihűlt pudingot is. (ízlés szerint mazsolát is keverhetünk bele)



1 dl víz
10 g zselatin

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. Ezután öntsük hozzá a túrós-pudingos masszához, és szintén keverjük alaposan össze.



5 dl Hulala (növényi tejszín)


A Hulalát verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós keverékhez.
(ízlés szerint tejszínnel is készíthetjük, de akkor habfixálót mindenképpen tegyünk hozzá, mert különben szétfolyhat a töltelék)

Ezután a babapiskótás alapra kanalazzuk rá a túrós-habos tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét, és 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük rá a vékonyra felszeletelt citromkarikákat. Ezután öntsük le tortazselével, majd szintén tegyük be a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen.  (a tortazselét a tasakon lévő leírás szerint készítsük el)

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Jó napot kívánok.Ez a citromos túró torta nagyon jó recept az arányok,a cukor ,a citrom mennyisége minden nagyon jó.Köszönöm családi kedvenc lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó! Nagyon örülök, hogy nem csalódtál a receptben, és a család kedvence lett. Nálunk is nagy sikere van, nyáron sokszor elkészítem. A nagy melegben, jól lehűtve szinte abbahagyhatatlan.
      További jó sütés-főzést kívánok!

      Törlés