2010. április 27., kedd

Borscs Gábortól kapott recept alapján




Ezt a receptet egy kedves olvasómtól Gábortól kaptam. Ő Szentpéterváron él, és az ottani szokásoknak megfelelő, elkészítési módot írta meg nekem. Nagyon köszönöm Gábor!! Már készítettem borscs, szintén egy kedves olvasóm Zsóka receptje alapján, de a kettő között van egy kis eltérés. Viszont mind a kettő nagyon finom. Sőt, ha lehet másnap még sokkal finomabb a leves, jobban összeérnek az ízek. Gábor még azt is megírta, hogy Szentpéterváron fokhagymás pirítóssal, és vodkával tálalják. Én csak úgy magában kanalaztam el a levest, mivel kenyeret nem eszem, sőt még a vodkától is eltekintettem, mivel nem tartozik a kedvenceim közé. Viszont aki az eredeti orosz szokás szerint szeretné elfogyasztani, az semmiképpen ne hagyja ki sem a fokhagymás pirítóst, sem pedig a vodkát.



  Hozzávalók 4 literes fazéknyi mennyiséghez:

1 kg marhalábszár
50 dkg krumpli
30 dkg fehér káposzta
40 dkg cékla
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db vöröshagyma
3 ek paradicsompüré
1 citrom leve (v.1 tk ecet)
2-3 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél

marhahúsleves kocka
őrölt bors
olívaolaj
petrezselyem
tejföl


A káposztát felszeletelni, és a hússal feltenni főni annyi vízben hogy jól ellepje. Másfél óráig főzni a fűszerekkel, és a petrezselyemgyökérrel együtt.
Ezután kivenni a levesből a húst és felkockázni, majd vissza tenni a lébe.

A sárgarépát, a céklát és a hagymát felszeletelni. A krumplit kockára vágni.

Egy edénybe kevés olajat tenni, majd megpárolni a felszeletelt céklát. Amikor már majdnem kész hozzáadni a paradicsompürét, és pár percig együtt párolni, majd levenni a tűzről és félretenni.

Egy edénybe szintén kevés olajon elkezdeni párolni a hagymát, majd hozzáadni a felszeletelt sárgarépát, és félpuhára párolni.

Az előzőleg előfőzött levest felforralni, majd beletenni a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön 5 percig főzni.

Ezután beletenni az előzőleg megpárolt céklát és 10 percig főzni.

Ezután hozzáadni az előzőleg megpárolt hagymás sárgarépát, a zúzott fokhagymát, a citromlevet és ha szükséges még sóval borssal ízesíteni. Főzni tovább még 10 percig.
A tűzről levéve, lefedve állni hagyni még 15 percig tálalás előtt.

Tálaláskor megszórni apróra vágott petrezselyemmel zölddel, és meglocsolni tejföllel.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon sokszor olvastam már róla,de nem tudom elképzelni,milyen lehet benne a cékla :)

    VálaszTörlés
  2. andi!
    Nagyon finom a céklával. Mindkét recept kitűnő, én biztosan többször elfogom készíteni.:)

    VálaszTörlés
  3. Még én sem készítettem ilyet, de nagyon gusztusos!!!

    VálaszTörlés
  4. Még nem ettem, de nagyon guszta. Bár a céklát én sem tudom ily módon elképzelni

    VálaszTörlés
  5. Liza!
    Nem fogod megbánni ha kipróbálod. Nagyon finom!!:)

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Sokáig én sem ettem a céklát csakis salátának, de mióta többféleképpen elkészítem, már jóban vagyok vele.:)

    VálaszTörlés
  7. Ismét egy nagyon guszta kis leves, amivel bővíthetem Édesapám hétvégi menü repertoárját :-) Jó is a munka után egy ilyen levesre hazaérni :-)

    VálaszTörlés
  8. Zsiri!
    Köszönöm!! Kíváncsian várom, ha apukád elkészíti, nektek hogy ízlik majd.:)

    VálaszTörlés
  9. Nagy kedvencem :) Sokféleképpen szoktam készíteni, így is, azzal a tányérkával most hirtelen meg is elégednék, így ebéd után :D

    VálaszTörlés