2009. május 2., szombat

Csülökpörkölt bográcsba


A tegnapi nappal megkezdődött számunkra a kinti sütés-főzés ideje. Már nagyon vártuk a jó időt, és egy igazi bográcsban készült étel megfőzését. Csülökpörköltre esett a választásunk. A lakásban is sokszor készül, de valahogy a bográcsban főzött változata sokkal, de sokkal finomabb. Viszont a zsíros ételek nem tartoznak a kedvenceink közé, ezért a húsról amennyire csak lehet lefejtem zsíros részeket, és a főzéshez semmiféle zsiradékot nem használok. Így is nagyon finom, és sokkal könnyebb lesz a végeredmény.



Hozzávalók:

2 db csülök
2 kg sertéscomb
3 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
ételízesítő
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
őrölt kömény
paradicsom
paprika
csípős paprika krém
pirospaprika


A csülökből kiszedni a csontot, és félbe vágni. (én fűrészelni szoktam így nem lesz szilánkos)
A húst elkezdem kockára vágni, de a túl zsíros részeket nem használom fel. Arról lehúzom a bőrt, amit szintén belefőzök a pörköltbe, a többi zsíros részt pedig kidobom.
A bográcsba belehelyezem alulra a csontokat, majd arra jön rá a fele hús. Ezután rákerül az apró kockára vágott hagyma, és az ízlés szerinti fűszerek. A fűszereket befedem a maradék hússal majd felöntöm annyi vízzel hogy jól ellepje. Lassú tűzön, pár óra alatt puhára főzöm. Mire a hús megpuhul, a leve kellően besűrűsödik, és a húson maradt kevés zsírtól nem lesz nehéz az étel. Az íze viszont nagyon finom.
Főtt krumplival és salátával tálalom.

5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta,szeretem a bográcsban készült ételeket nagyon.Most szednék egy kicsit.Szép helyen voltatok.Puszi neked.

    VálaszTörlés
  2. Szaffi!

    Szívsen megkínáltalak volna, csak az a fránya távolság ne lenne. Én inkább veled lennék a tenger parton. Puszi

    VálaszTörlés
  3. Szia Gizi! A bográcsos ételeket én is nagyon szeretem.Habár én elsősorban grillezem, most nagyon kedvet kaptam ettől a tálalástól és jó recepttől egy finom csülökre.
    Sándor

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom kinek a találmánya, de nagyon finom a francia csülökpörkölt Veszprémvarsányban a Korona étteremben. Nem akarok reklámot csinálni neki, de azt javaslom, aki arra jár kóstolja meg. A fenti recept különleges az étel kiváló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István, nagyon örülök hogy tetszik a receptem, és köszönöm!!

      Mondhatnám, hogy ez itt a reklám helye, és köszönöm hogy megosztottad velünk az étterem elérhetőségét! Amennyiben arra járok (nyáron sokat kirándulunk) feltétlenül felkeresem az éttermet, és megkóstolom a francia csülökpörköltet. (szeretem a francia ételeket, van egy vörösboros kakaspörkölt receptem, sokszor készítem, és az is nagyon finom)

      Törlés