2009. május 24., vasárnap

Epres túrótorta



A mai desszert megint az eper jegyében készült. Sajnos úgy néz ki, hogy idén kevesebb lesz az epertermés a nagy szárazságnak köszönhetően. Pedig én még igen sokféleképpen szeretném felhasználni. Ezt a tortaalap receptet többféle ízesítéssel készítettem már, de eperrel is nagyon finom. Sőt, van hogy még a túrós krémbe is keverek egész eperszemeket. Bizakodó vagyok, hogy sikerül még egy-két így készült tortát feltálalnom.

10 dk margarin
20 db babapiskóta
pici tej

A piskótát összemorzsolni és az olvasztott margarinnal, és egy pici tejjel formázható masszává gyúrni. Majd egy 28 cm-es tortaformába sütőpapírt vágni, és erre rálapogatni ezt a piskóta masszát. 30 percre hűtőbe tenni. Ezután tálcára fordítani, lehúzni róla a papírt, és visszatenni a tortaformába.

2,5 dl hideg víz
1 cs vaníliás pudingpor

A pudingot a vízzel simára keverni, majd felfőzni és hagyni kihűlni.

25 dk túró
10 dk kristálycukor
1 citrom leve
2 cs vaníliás cukor

A túrót a cukorral, és a citromlével simára keverni, majd hozzákeverni a kihűlt pudingot is. Ha citromos krémmel készül mazsolát is teszek bele.

1 dl víz
10 g zselatin

A vizet felforralni, majd levenni a tűzről és állandó keverés mellett feloldani benne a zselatint. Ha már csak éppen hogy langyos, ezt is belekeverni a túrós krémbe.

5 dl Hullala (növényi tejszín)

A Hullalát kemény habbá verni, és kis adagokban szintén a túrós krémbe keverni.
Ezután a piskóta tetejére kenni a túrós-habos krémet.
Tetejét félbevágott eper szemekkel kirakni, és tortazselével leönteni.

2 megjegyzés: