2009. május 24., vasárnap

Epres túrótorta.




A mai sütés nélküli torta megint az eper jegyében készült. Sajnos úgy néz ki, hogy idén kevesebb lesz az epertermés a nagy szárazságnak köszönhetően, pedig én még igen sokféleképpen szeretném felhasználni. Ezt a tortaalap receptet többféle ízesítéssel készítettem már, de eperrel is nagyon finom. Nagy melegben, jól lehűtve igencsak jólesik egy-két szeletke ebből a tortából. Mivel nem kell sütni, így csakis arra kell várakoznunk hogy a torta kellően megdermedjen, és már kínálhatjuk is.


Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:


10 dkg margarin
20 db babapiskóta
pici tej

A piskótát összemorzsolni és az olvasztott margarinnal, és egy pici tejjel összekeverni, majd egy 28 cm-es tortaformába sütőpapírt tenni, és erre rálapogatni ezt a piskóta masszát. Ezután 30 percre hűtőbe tenni, majd kivenni és  egy tálcára fordítani. Végül óvatosan lehúzni a papírt, majd a papírral együtt visszatenni a tortaformába.



2,5 dl hideg víz (hideg)
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)

A pudingot a hideg vízzel simára keverni, majd felfőzni és hagyni kihűlni.


25 dkg túró
15 dkg kristálycukor
1 citrom leve
2 cs vaníliás cukor

A túrót a cukorral, és a citromlével simára keverni, majd hozzákeverni a kihűlt pudingot is. Ha citromos krémmel készül mazsolát is teszek bele.


1 dl víz
10 g zselatin

A vizet felforralni, majd levenni a tűzről és állandó keverés mellett feloldani benne a zselatint. Amikor már csak éppen hogy langyos, ezt is belekeverni a túrós krémbe.


5 dl Hulala (növényi tejszín)


A Hulalát kemény habbá verni, és kis adagokban szintén a túrós krémbe keverni.
Ezután a piskóta tetejére kenni a túrós-habos krémet, majd betenni a hűtőbe legalább 2 órára (v. akár egész éjszakára) hogy megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Ezután a tetejét félbevágott eper szemekkel kirakni, és tortazselével leönteni. (a tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészíteni)

Végül visszatenni a hűtőbe, hogy a zselé a tetején teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt kivenni a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.

4 megjegyzés:

  1. Ha rendes tejszinhabot hasznalok,akkor habfixalot is hasznaljak? Koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin igen, ha rendes tejszínhabot használsz, akkor habfixálót is tegyél bele, mert különben összeesik a túrós krém. (én azért használok Hulalát, mert abból jó kemény hab lesz, és nem kell hozzá habfixáló)

      Törlés