2011. november 17., csütörtök

Sütőtökös-hagymás tortácskák.



A sütőtökkel éppen úgy vagyok, mint nyáron a cukkinivel, nem tudok betelni vele. Szeretem minél változatosabban elkészíteni, és többféle módon kipróbálni. Eddig csakis levest készítettem különböző fűszerezéssel, a süteményeket mindig édes változatban próbáltam ki. Most szakítottam ezzel, és egy nagyon finom  sós, omlós tésztát töltöttem meg  fűszeres párolt hagymával, és a tetejére szintén egy sós, fűszeres sütőtökös mascarponekrém került. Lehet most többen bolondnak néznek, de állítom ez a sós változat is nagyon finom. Már eleve a kukoricaliszttől nagyon omlós kosárkák magukban is finomak, és ehhez még hozzájön a balzsamecetes-szójaszószban párolt hagyma, na meg a szintén sós-borsos ízesítésű  mascarpone kikeverve a sütőtökpürével. Nálunk nagy sikere volt, így minden hagymakedvelőnek, és a különleges ételek kedvelőinek csakis ajánlani tudom a kipróbálását.





 Tészta hozzávalói:

 10 dk kukoricaliszt
15 dk búzaliszt
3 ek pirított szezámmag
1 dl olívaolaj
0,5 dl hideg víz
1 tk só
1 tk sütőpor

A szezámmagot egy teflon serpenyőbe, állandó kevergetés mellett, világos zsemleszínűre pirítani, majd kihűteni.

Egy tálba beletenni a kétféle lisztet, hozzáadni a sót, a sütőport és a teljesen kihűtött pirított szezámmagot, majd összekeverni.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni az olívaolajat, a vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Fóliába csomagolni, és 30 percre a hűtőbe tenni. (ha túl száraz lenne, pici vizet még lehet hozzáönteni)

A muffin sütőformákat vajjal kikenni.
A hűtőből kivéve, vékonyra kinyújtani a tésztát, majd akkorára kiszaggatni, hogy muffinforma nagyságú legyen. Ezután a kiszaggatott tésztával kibélelni a formákat és az alját villával megböködni, hogy sütés közbe, ne púposodjon fel. (én szilikonos formába sütöttem, és azt is kicsit kikentem vajjal)

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőfokon, szép aranybarnára sütni. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd rácsra szedni.




Töltelék:

2-3 db vöröshagyma (nagyobb)
1,5 dl víz
1 db húsleveskocka
gyömbér (kb. 2 cm)
1 ek balzsamecet
1 ek szójaszósz

A hagymát megpucolni, majd félbevágva, vékonyra felszeletelni.
Egy serpenyőbe tenni, majd felönteni a vízzel, hozzáreszelni a gyömbért (lehet por is), beletenni a húsleveskockát, belekanalazni a balzsamecetet és a szójaszószt, majd szép lassan addig főzni, hogy teljesen elpárologjon a folyadékot. (A végén egy sűrű szaftos, puhára párolódott hagymát kapunk.) Végül teljesen kihűteni.


Sütőtökös-mascarponés krém:

sütőtökpüré
mascarpone
 őrölt fehérbors


A sütőtököt megsütni, majd teljesen kihűteni.
A mascarponét simára keverni a teljesen kihűtött sütőtökpürével, az ízlés szerinti mennyiségű sóval és őrölt fehérborssal. (a borssal óvatosan bánjunk, mert a hagyma is elégé fűszeres)

Tálalás előtt a tésztát megtölteni a hagymával, majd a tetejére kanalazni a tökös-mascarponés krémet. (csakis tálalás előtt töltsük meg a tésztát, mert különben elázik a tölteléktől, és nem lesz finom ropogós)

9 megjegyzés:

  1. Nagyon ötlet, igazán sokoldalóan használod fel a sütőtököt:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik :) Ki kell próbálnom :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon megtetszett (nagyokat nyelve), remek ötlet!!!

    VálaszTörlés
  4. trollanyu!
    Így sósan is nagyon finom volt.Főleg a kosárka lett finom, omlós ropogós, de ezt az alaptésztát már pitéhez is használtam. Érdemes kipróbálni.:)

    VálaszTörlés
  5. Vikvi!
    Nem fogod megbánni, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  6. Vicuska!
    Neked is csak ajánlani tudom. Biztosan ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom a karamellás hagymával, és igazán mondom egy leg elegánsabb vendég vacsorán egy kimondott guszta előétel lehetne ez a finomság!
    OK, már is menekülök mert nagyon éhes lettem!

    VálaszTörlés
  8. Elisabeth!
    Nagyon köszönöm!!! A tészta is nagyon finom, pitéhez már használtam, és nem tudtam abbahagyni az evést. Egyszerű elkészíteni, bátran merem Neked is ajánlani. Látod erre nem is gondoltam, legközelebb előételként fogom szervírozni, ha vendégeim lesznek.

    VálaszTörlés