2014. december 11., csütörtök

Raffaello golyó.




A selymesen-krémes Raffaello golyó a közepében megbújó mandulával az egyik nagy kedvencem. Jó régen készülök már arra, hogy házilag is elkészítsem, és most az ünnepek előtt elérkezettnek láttam a pillanatot. Sok receptet áttanulmányoztam, és szinte két egyformát nem is találtam. Így aztán a receptek tanulmányozása után, elkészítettem a saját verziómat. Mivel mandula nem volt itthon, így nem a közepébe került a mandulaszem, hanem az olvasztott csokoládét kevertem össze az előzőleg megpörkölt mandulaforgáccsal. A ropogós ostya helyett, én ostyalapot morzsoltam össze, majd abba forgattam bele a félkész golyókat. Így összességében minden hozzávalót felhasználtam én is melyeket az eredeti recept is tartalmaz, csak éppen más sorrendben, és kissé átalakítva, született meg az én Raffaello golyóm. A végeredmény pedig egy selymesen-krémes-mandulás finomság, melyet a közelgő ünnep alkalmával, egy szép díszcsomagolásban akár el is ajándékozhatunk.








 Hozzávalók 12-14 db golyóhoz:

20 dkg fehér csokoládé
0,5 dl sűrített tej
8 dkg pörkölt szeletel mandula


Forgatáshoz:

6 dkg ostyalap (összemorzsolva)

10 dkg kókuszreszelék
10 dkg fehér csokoládé









A szeletelt mandulát tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük világos színűre. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérba, és hűtsük ki, majd morzsoljuk össze. (vigyázzunk nehogy a mandula megégjen!!!)

Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, majd adjuk hozzá a sűrített tejet. Ezután vízgőz fölött olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a morzsalékos mandulát, és keverjük alaposan össze. Ezután tegyük be kb. 30 percre a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Az ostyalapot kézzel szintén morzsoljuk alaposan össze, és tegyük egy tálcára.

A hűtőből vegyük ki a csokoládés masszát, majd formázzunk belőle kisebb golyókat. Ezután hempergessük meg a morzsalékos ostyában, majd tegyük be kb. 30 percre a fagyasztóba, hogy lehűljön, és megkeményedjen.







A maradék fehér csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd szintén vízgőz fölött olvasszuk fel.

A kókuszreszeléket öntsük ki egy tálcára.

Vegyük ki a fagyasztóból a golyókat, majd egyesével forgassuk bele a csokoládéba, és a kókuszreszelékbe is. Ezután tegyük vissza a sütőpapírral bélelt tálcára, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Az elkészült golyókat tegyük bele bonbonpapírba, és úgy kínáljuk. Egy szép díszcsomagolásban pedig el is ajándékozhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése